Зам.-министър: Отговаряме за организацията, не дали ученик е сексуално насилван в училище

Александра Маркарян 07 октомври 2014 в 18:06 23962 18

Ваня Кастрева
Ваня Кастрева

"Приоритет на МОН е цялостната организация на учебния процес в училището. Другото е въпрос на други институции." Така служебният зам.-министър на образованието Ваня Кастрева отговори на журналистически въпрос какво са направили от МОН в отговор на сигнала на майка, оплакала се от сексуален тормоз и насилие над 13-годишната й дъщеря в столичното IV помощно училище.

Майката Радосвета Симеонова е подала сигнал за случилото се Ана-Мария на 29 септември. В него тя описва инцидент от 19 септември. Тогава Радосвета прибрала дъщеря си от училище и установила, че спортният сутиен на детето липсва. От чистачката разбрала, че сутиенът на детето е бил захвърлен в класната стая, върху гардеробчетата. След този случай Ана-Мария започнала да отказва да влиза в банята.

На 27 септември при влизане в банята Ана-Мария започнала да крещи майка й да не дава на чичкото да я пипа, защото тя ще слуша. "Бях в шок, бавно започнах да говоря и да питам къде я е пипал. Тя не ме слушаше и в един момент ми посочи гърдите си, започна да се тресе и да плаче", разказва Симеонова.

На следващия ден се повторило същото. Детето започнало да я моли да я пази и да не дава на "учителя" да я докосва. "Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите... чичкото и казал че ще я боли... после й казал да си обуе гащите...", разказва жената.

"Това, което се случи, е най-големият кошмар за майка на дете с увреждания", сподели Симеонова.

Часове след огласяването на случая от МОН дадоха пресконференция.

Според Лазар Додев, директор на дирекция в министерството, след инцидента родителите са споделили, че детето им има склонност "да се заголва", да си вдига блузката и да си събува обувките. Според информацията, получена от учителите след поисканите от директорката обяснения, детето още в 11 ч. същия ден държало цветното боди (според Дудев не става въпрос за сутиен, а за боди) в ръце и въпросното боди не е било обличано на детето.

Според Грета Ганчева, също директор на дирекция в МОН, въпросното училище е "едно от най-хубавите училища в страната", където учениците "нито за един миг не се оставят без наблюдение". Срещу училището никога не са били подавани сигнали за нередности.

На въпрос дали след подадения сигнал е променена организацията в училището и дали е засилен контролът отговорът на представителите на МОН бе отрицателен. 

"Ако това, което майката твърди, се потвърди, можем да наложим административно наказание на директорката", заяви Кастрева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!