Малката Никол се възстановява след побоя на акушерката

ОFFNews Последна промяна на 26 април 2015 в 18:43 14027 12

Новородената Никол, която пострада след побой от акушерката Емилия Ковачева в столичната болница „Софиямед”, се възстановява и е в добро състояние.

Това каза пред bTV д-р Радка Масларска, началник на отделение "Неонатология" в болница "Токуда", където детето се намира.

„Никол е добре, при нея няма опасност за живота. Стабилни и под контрол са всички нейни функции, учи се да се храни с биберон, възстановява своите рефлекси”, успокои д-р Масларска.

Тя допълни, че детето ще остане в болницата „още няколко седмици” - докато се възстанови напълно.

Такава жестокост не съм срещала и се надявам никога повече да не срещна, коментира лекарката.

Масларска разказа подробно как бебето попаднало в ръцете на колегите й и в какво състояние е било, когато пристигнало. 

„То плачеше, пищеше и не можеше да се успокои от нищо, нямаше рефлекси, а оттокът беше само по главата", разказа докторката и подчерта, че малката Никол е била с много сериозни отклонения в неврологичния статус, когато пристигнала в "Токуда". 

Детето било преместено точно в тази болница защото има най-висока степен на специализация по неонатологи.

По думите на Масларска от „Софиямед” съобщили единствено, че Никол е с тежък анемичен синдром, който не може да се овладее с кръвопреливане и има постепенно нарастващ отток на главата. „Конкретна причина за тази диагноза, колегите нямаха – причините за анемията на едно новородено бебе могат да бъдат много”, посочи докторката.

Тя отговори задочно на твърденията на адвоката на акушерката, че травмата може да е следствие от падане. Лекарката обясни, че счупване на черепната кост може да се наблюдава и при подобна ситуация, но множествената контузия на мозъка е факт само при т.нар синдром на малтретираното дете, освен това кръвоизливът не е бил на мястото на счупването.

Масларска обясни още, че тезата на защитата на Емилия Ковачева – че оттокът е трябвало да се появи по-рано - не е вярна.

Лекарката обясни, че детето е имало симптоматика още от първите часове на деня, като е нормално оттокът да стане виден малко по-късно.

Полицията е била информирана от лекарската консултативна комисия на „Токуда”, след като екипът заподозрял, че има външна намеса.

„Не бива фокусът на тази трагедия да се измества и да се обезценява всеотдайността и безкрайната любов и отговорност, която всички акушерки и всички специалисти по здравни грижи имат към новородените бебета”, категорична беше д-р Масларска.

Според лекарката бърнаут синдромът не може да обясни реакцията на Емилия Ковачева. „В основата на този инцидент стоят по-сериозни психиатрични причини – не може един човек от синдрома на изпепеляване да извърши подобно нещо, това е невъзможен акт”, подчерта д-р Масларска.

Тя добави, че е важно акушерките да си помагат, тъй като винаги са поне две – една при родилките и една при децата. 

„Работа в екип, непрекъсната квалификация и това да не забравяме, че, в случая, детето, и, в големия мащаб, човекът е в центъра на нашето внимание като лекари”, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2015 в 23:59

Да, това е най-ужасното, сигурно всяка една майка се е запитала, какво ли е било, когато са взимали нейното бебенце през нощта, за да може тя все пак да се възстановява пълноценно. Това не е било единичен случай, тя го е правила и преди, просто сега е прекалила до безобразие!Кой знае какви гнусни "трикчета" крият тези амортизирани акушерки, омръзнало им от бебета, родилки, работата им въобще!

27.04 2015 в 10:47

Единственното,за което се моля е да няма посттравматични последствия за здравето на малката Никол,което ще се разбере след известно време.От сърце и желая да расте здрава и щастлива!

27.04 2015 в 07:56

Пожелавам на Никол да няма никакви последици за психичното и здраве за бъдеще и бързо оздравяване!

27.04 2015 в 00:11

Надявам се всичко да е наред и занапред!

26.04 2015 в 21:34

предполагам, че просто се молят за здравето на дъщеричката си и нищо друго към момента не ги интересува! Което струва ми се напълно нормално...

26.04 2015 в 21:31

И защо сте толкова учудени и възмутени от излятата злоба към акушерката? Да сипем добри думи към лекарите, спасили живота и а? Извинете, те нещо, което не влиза в задълженията и в клетвата им ли са направили, нещо НЕНОРМАЛНО за лекарската професия ли, че да реагираме екзалтирано при тяхната свършена работа и задължение?

26.04 2015 в 21:11

Това дете има ли родители? Нищо не се чува за тях.

26.04 2015 в 21:03

Дано Бог помогне на невинната душица! А изчадието - наказано с най -голяма строгост!

26.04 2015 в 20:39

Най-радващото е, че момичето се оправя. Надявам се да не се стига до подобни случай, макар, че като гледам как не са заинтересувани да разследват, а просто искат да запалят вещицата на клада, а не се замислят за причините зад всичко.

26.04 2015 в 20:18

Преекспонирахте тази трагедия. На ден по няколко пъти.
Намерете и нещо позитивно. Все някъде се е случило.
Дано бебенцето се оправи и ВСИЧКИ пряко и непряко виновни получат това, което заслужават ... за последното не съм уверена, че ще се случи.
 
X