Психолог: Бебешкият плач вероятно е отключил агресията на акушерката

OFFNews Последна промяна на 25 април 2015 в 10:51 14061 4

Снимка "България днес"

Професионално прегряване или т.н синдром на "бърн аут"са вероятните причини за агресия на акушерката Емилия Ковачева, заяви по Нова телевизия психологът Росен Йорданов. Тази диагноза е характерна за обслужващи професии при които хора се грижат за хора. Два са факторите, които биха отключили пробивите в психическото здраве на медицинския работник и които са довели до трагедията с бебето Никол.

Първият е хронично натрупан и непреработен стрес, а вторият – рисково събитие, съпроводено с отключващ фактор, т.е. капката, която е преляла чашата и това би могло да бъде именно плачът на бебето.

Преди да се даде окончателна оценка за причините за неподозираната жестокост на акушерката трябва да се обърне внимание на хронологията на нейното душевно състояние – дали не е развила синдрома на професионалното изпепеляване и дали не е преживяла някакъв травматичен стрес. Едва тогава ще може да се каже дали е изпаднала във временна невменяемост или е извършила всичко с бистро съзнание, смята Йорданов.

Той допълни, че може би много от колегите й тайничко проявяват разбиране към нея, макар че постъпката й спрямо бебето е нечувана.„Притеснявам се, че тази жена не е намерила среда да сподели, ако е имала проблем”, посочи психологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.04 2015 в 16:28

Абсолютно съм съгласна с Тирикат. Очевдино е, че действията са отработени. Ако е "последна какпка" - да го удари веднъж - тя сама ще излезе от стаята. На майките казват ако им дойде в повече да излязат от стаята - по-добре от колкото да предприемат каквото и да било докато усещат, че не могат повече. Тази сестра със сигурност го е правила това много пъти, но в този случай поради умората не си е премерила силата. Колко ли дурги бебета са пострадали, но не така сериозно. Трябва да се гледат всички налични записи от нейните смени.
А бебетата плачат различно. Познавам едно дето побъркваше целия блок 2 години - сега чакаме да стане оперна певица.

27.04 2015 в 13:39

Като чета коментарите все повече се убеждавам в това колко ограничени ,невежи и прости хора има сред нашето общество.

26.04 2015 в 21:25

не разбирам защо изобщо се опитвате да я защитавате ? Ако сте на мястото на тези родители какво ще направите ? Отново ли ще търсите оправдания за действията на тази жена ?

25.04 2015 в 11:55

Мое ли да сте толкоз плиткоумни и субективни??
Въобще гледахте ли записите на случката?
И имате ли представа какво значи тва, което описвате като "бърн аут" и как се проявява?

Щот аз го гледах въпросния запис, и моем да Ви подскажем неколко неща:

1. Ако ставаше въпрос за тва, дето му викате "бърн аут", урунгелката просто щеше да си дреме на некой диван и хич да не и пука, ако ще цялото отделение да скимти и да е гладно. Така се проявява тоз ефект.
2. Да ми обеснявате, че неква си урунгелка, която с години и ежедневно е слушала всякакви вариации и тоналности детски плач и скимтене, изведнаж ще и стане нещо от точно определен детски плач от определено дете, е толкова плиткоумно, колкото да ми обеснявате, че некой машинист на влак може да откачи от шума на релсите и да почне да налита на пътниците с юмруци.
3. Некой от вас чувал ли е как реве дете на 4 дни? А на 4 месеца? Еми ако бехте чували, щехте да знаете, че нема нищо общо.
4. Това, което се вижда на записа не е истерия или временно умпомрачение. На записа се виждат отмерени, уверени и целенасочени действия, извършени с рутина и умисъл. Това са действия на човек, който "ремонтира" кафемашина с ритник, така както го в правил и преди. Няма колебание, несигурни или истерични движения, няма хвърлени завивки и биберони.

Всичко друго са глупости.