Психолог: Бебешкият плач вероятно е отключил агресията на акушерката

OFFNews 25 април 2015 в 10:51 14710 4

Снимка "България днес"

Професионално прегряване или т.н синдром на "бърн аут"са вероятните причини за агресия на акушерката Емилия Ковачева, заяви по Нова телевизия психологът Росен Йорданов. Тази диагноза е характерна за обслужващи професии при които хора се грижат за хора. Два са факторите, които биха отключили пробивите в психическото здраве на медицинския работник и които са довели до трагедията с бебето Никол.

Първият е хронично натрупан и непреработен стрес, а вторият – рисково събитие, съпроводено с отключващ фактор, т.е. капката, която е преляла чашата и това би могло да бъде именно плачът на бебето.

Преди да се даде окончателна оценка за причините за неподозираната жестокост на акушерката трябва да се обърне внимание на хронологията на нейното душевно състояние – дали не е развила синдрома на професионалното изпепеляване и дали не е преживяла някакъв травматичен стрес. Едва тогава ще може да се каже дали е изпаднала във временна невменяемост или е извършила всичко с бистро съзнание, смята Йорданов.

Той допълни, че може би много от колегите й тайничко проявяват разбиране към нея, макар че постъпката й спрямо бебето е нечувана.„Притеснявам се, че тази жена не е намерила среда да сподели, ако е имала проблем”, посочи психологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!