Акушерката, пребила бебе, не помни случилото се

OFFNews Последна промяна на 26 април 2015 в 10:27 18982 29

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Акушерката Емилия Ковачева, която преби бебе на 4 дена в болница "Софиямед" не помни нищо от това, което се е случило във въпросната нощ.

Това стана ясно от думите на адвоката й Владислав Янев.

"Тя няма спомен, защото е била в изключително тежко състояние. Това, което със сигурност си спомня, е, че това дете й е направило впечатление, че не изглежда добре и има жълтеникав тен, при което тя към 7 ч. (сутринта - бел. ред.), преди да напусне работа, съвсем добросъвестно отива при лекарката, която е дежурна, обяснява какви притеснения има, при което лекарката прави внимателен преглед на детето. Констатират наистина, че има жълтеникав тен, лекарката нарежда да се направи кръвна проба заради съмнения за жълтеница. Акушерката изчаква да излязат резултатите от кръвната проба и едва след като се вижда, че няма жълтеница, е сменена и напуска работното си място", каза Янев пред Нова тв.

Вероятно една от основните причини за тази криза е фактът, че Емилия е работила твърде много часове без почивка в продължение на години.

"Тя се е чувствала изключително затормозена и не на себе си. Изживяла е някаква криза и тепърва ще се установява какво е причинила тя - дали някакво психично заболяване, или някакво моментно състояние на невменяемост.

Наистина тази жена е била поставена в ненормални условия. Представете си 24 часа да работите - дори и и чинии да миете, може да припаднете или да направите нещо нередно", каза адвокат Янев.

Побоят става между 1:30 и 3:30 през нощта, по информация на адвоката.

"Немотията, мизерията, в която много българи живеят е наложила Емилия да вземе тази двойна смяна. Тя преди доста години е станала вдовица, отгледала е сама две деца. Непрекъснато е работила. Нейните родители, които цял живот са работили, са пенсионери с влошено здравословно състояние. Майка й получава пенсия 150 лева, а баща й - 180 лева. Двете й деца, момичета - едното ще бъде за първа година студентка, а другото е в гимназията - вземат наследствена пенсия 112 лева. Общият размер на доходите на това семейство е по 270 лева на човек. Това е национален проблем - тези ниски пенсии и мизерни доходи, които карат хората да робуват, защото тя наистина е робувала", допълни адвокатът.

На въпрос дали ще пледира невменяемост адвокат Янев отговори:

"Ще пледирам да се установи истината. Не съм съгласен с методите на разследване до момента. Представя се един селективно избран запис (бел. ред. - от побоя) само на една камера и то ограничен период от време. Не е хванат целият период от време - къде е било детето, какво е правило. Този запис е и незаконно разпространен в интернет.

Нередно е, манипулира се общественото мнение. Нередно е по време на разследване, първо, да се бави сезирането на органите. Има много сериозно забавяне, което се оправдава с някакво вътрешно разследване. Не е законно и не е правилно да се бави уведомяването на органите, когато е имало данни за някакво нарушение.

Ще пледирам невменяемост, ако имам реални данни за това нещо. Не мога да пледирам нещо нереално, тъй като само ще се злепоставим".

Той описа състоянието на родителите и дъщерите на Емилия като "съсипани".

"Всички са съсипани - и нейните родители, и децата. Това е една голяма трагедия за цялото семейство."

Вчера съдът остави в ареста Емилия Ковачева.

На 25 април от болница „Софиямед“ уточниха каква е била хронологията на целия случай. Ето каква е тя:

Малката Никол е преведена от „Софиямед“ в „Токуда“ на 18 април поради влошаване на здравословното състояние. Това е станало на база договор за сътрудничество между двете болници, който предвижда съдействие от „Токуда“ при случаи, изискващи неонатологична реанимация, каквато в „Софиямед“ няма.

На 22 април болница „Токуда“ сигнализира полицията заради съмнения за насилие, причинили тежкото състояние на детето.

Паралелно, на 20 април, управителят на „Софиямед“ назначава Комисия за осъществяване на вътрешна проверка и разпорежда проследяване на видеозаписите за периода на пролежаване на бебето, с оглед установяване на причините за влошеното му здравословно състояние.

След извършения продължителен технически преглед на видеозаписите, на 22 април, чрез доклад, Комисията за вътрешна проверка бива уведомена за резултата. Комисията заключава извършването на грубо посегателство върху живота на бебето, установява самоличността на извършителя и незабавно, на 22 април 2015г., сигнализира 01-РПУ и Софийска районна прокуратура, което се потвърждава от писмени документи.

Лечебното заведение предоставя съобщение с конкретни сведения за извършителя на деянието, както и достатъчно данни за извършеното престъпление, подкрепени и с видео записи, незабавно предоставени по инициатива на болницата на компетентните органи.

„Преживеният емоционален шок от екипа на лечебното заведение и оказването на пълно съдействие на компетентните органи, безусловно свидетелстват за коректното поведение на ръководството на „Софиямед” за разкриване на обективната истина“, се казва още в съобщението на болницата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.04 2015 в 14:38

Не мога да си представя ужаса и болката, които преживява семейството на малката Никол. Горкото дете! Надявам се да се възстанови напълно и случилото се да няма дълготрайни последствия за здравето и развитието и. Ако аз родя дете и някаква зла, малоумна, дегенерирала, извратена жена го пребие или (да не дава Бог) убие... близките няма да могат да разпознаят трупа и. Докато законът реагира, вече няма да има кого да преследва. Освен мен, евентуално. НО!!! Това не е случаят в момента. Акушерката Емилия не е нито зла, нито малоумна, нито дегенерирала. Жената е жертва на същата система, на която сме жертви аз и вие. Може да не ви харесва че я защитавам, но разберете че има причина понятието "временна невменяемост" да съществува и да е оневиняващо обстоятелство в съдилищата по цял свят. Има условия, при които един съвсем здрав, прав и разумен човек може да бъде докаран до екстремна агресия, изблици на ярост, тотален емоционален срив, объркване, халюцинации (звук и картина) и какво ли още не. И след това хората често не помнят, това е защитен механизъм. Не случайно лишаването от сън е широко разпространена и практикувана до ден днешен тактика за мъчение! Само една вечер е достатъчно да не спите, за да изпитате началните ефекти върху себе си: ще се чувствате нервни, сприхави, и леко разклатени емоционално. И това е ако просто си седите и не спите, не ако работите изключително отговорна и натоварваща работа, както е в случая. А ако го правите системно и също така не спите по няколко вечери под ред, можете да очаквате да изтрещите точно като тази жена, особено ако сте поставени под стрес. А да имате няколко плачещи бебета около вас е сериозен стрес от чисто еволюционна гледна точка. Бебешкият плач е изключително силен (децибели) и приковава вниманието на всеки възрастен в околността, най-вече на жените. Човек дори да осъзнава, че това са бебета и просто си плачат за внимание, вътрешно инстинкта му казва "Опасност!". Което ако се случва постоянно и идва от няколко бебета едновременно е груб и системен стрес. Ако жената беше работила нормални смени и беше спала добре, нищо от това нямаше да има значение и нищо лошо нямаше да се случи. Затова казвам че е ЖЕРТВА на системата, която я е принудила да поема двойни смени без да спи, за да може семейството и да свърже двата края на цената на здравето и безопасността и! Случилото се е ужасяващо и страшна трагедия, но макар на пръв поглед жената да е изцяло отговорна, хвърлете втори по-дълбок поглед и разберете че да, чудовища и виновни има, но тя не е сред тях!

28.04 2015 в 02:18

На тая и смърт и е малко ,. Нека народа реши каква да е присъдата на тая изротка, а адвоката който я защитава , малко да се замисли че това можеше да е и неговото дете. Как не го е срам да защитава такав човек, сигорно и задника би си дал за пари

28.04 2015 в 02:08

Аз не мога да разбера адвоката който я защитава, вярно че му плащат за това, но той деца няма ли? Сега ще я изкарат психически нестабилна и какво .... Въпроса ми е към г-н адвоката - не ви ли е срам да защитавате този изрод, до каде сте готови да стигнете за пари? Оставете тази жена да си понесе последиците със пълната си сила и престанете да я защитавате, на всички ни е ясно че ще се опитате да я изкарате луда. И какво от това че има 2 деца и родители пенсионери- всички сме бедни, на всеки от нас парите не стигат,какво да започнем да бием бебета ли?не помни тя какво е направила-как пък другите неща помни,а това не. До живот за тая мърша и това и е малко. От както гледах клипа непрекаснато това детенце ми е пред очите,а нашите деца , дали и с тях не са се държали така?

28.04 2015 в 00:06

ама...разбирам личната драма на акушерката, просто не мисля, че може да е сравнима с драмата на родителите на това малко бебенце!Да не говорим, че дъщерите и, особено едната, е можела да си намери работа и да поеме отговорност поне за себе си! учиш задочно-работиш-издържаш се, даже да не кажа, че може и да помагаш на родителите си, но да речем, че е прекалено...Да си е опичала акъла госпожа Ковачева,все пак е можела да реагира като професионалист, начините за успокоение на новородено са 5 и действат безотказно поотделно или заедно!съжалявам за страданието, което е изпитала малката Никол!

27.04 2015 в 12:30

Такъв изрод не заслужава да жшвее още по малко че и тя е майка как би се почувствала ако малтретират по този начин нейните дъщери пред очите й?!Заслужава да гледа как режат децата и парче по парче .Това е като филм на ужасите с животно не се постъпва така та камоли с човек и то безащитно бебе.Има Господ и този изверг ще гори в Ада.Ако съм майка на това дете няма да чакам правосъдие ще се гавря с нея и ще я убия зверски!това е за смъртна присъда какво я бавят и коментират да и отрежат ръцете да видим как ще бие този боклук.

27.04 2015 в 10:43

НА БЕСИЛОТО!!!! Няма оправдание за случилото се!

27.04 2015 в 10:19

http://tv.naturalnews.com/v.asp?v=d5e69fe5819370faa8f0f2be36436ed4
Така, да се образовате малко

27.04 2015 в 09:35

Дори лекарят, спасил детето, каза, че за нея това не може да е действие вследствие на преумора и т.н. бърнаут, а на много дълбоки и сериозни психологически проблеми...Първоначалната емоционална реакция на всеки нормален човек при такава новина би била гняв и ужас. Да, прави сте, не трябва да сме подвластни толкова на емоциите, трябва да сме обективни, но това не е нисък морал и лош матриял! Ако се поставите на мястото на родителите на това бебенце бихте разбрали емоционалната страна на ситуацията много по-различно .

27.04 2015 в 09:00

Винаги ме е изумявало, как българинът изпитва удоволствие, когато някой е зле вместо да се потърси причината за това и да се борим заедно за превенция на проблемите в страната, както го правят ония народи на които завиждаме.
Един човек бил кмет почти цял живот и направил много добрини за града си и жителите. Те му били признателни и го харесвали. Веднъж на празника на града изпуснал един от подарените му букети, както били на трибуната и без да иска пръднал звучно. От този момент всички граждани започнали да викат "ааа, оня кмет ли, дето пръдна..." вместо да помнят добрините, които е направил го запомнили с единственото "лошо" нещо в живота му.
Като прибавим и моралът, ниският морал на журналистите, които народът нарича презрително - журналя, се получава грозна картина от всяко дребно нещастие от което никой не е застрахован.
Една жена е превъртяла временно от преумора, заради ниските заплати водещи до жалък жизнен стандарт. Тя ли е виновна, че се пребива от работа? Политиците дето крадат ли? Или ние, дето позволяваме да ни крадат и се пребиваме от работа.

27.04 2015 в 07:18

Полицайката на снимката е бая изтрещяла :D