Акушерката, пребила бебе, не помни случилото се

OFFNews 26 април 2015 в 10:27 19814 29

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Акушерката Емилия Ковачева, която преби бебе на 4 дена в болница "Софиямед" не помни нищо от това, което се е случило във въпросната нощ.

Това стана ясно от думите на адвоката й Владислав Янев.

"Тя няма спомен, защото е била в изключително тежко състояние. Това, което със сигурност си спомня, е, че това дете й е направило впечатление, че не изглежда добре и има жълтеникав тен, при което тя към 7 ч. (сутринта - бел. ред.), преди да напусне работа, съвсем добросъвестно отива при лекарката, която е дежурна, обяснява какви притеснения има, при което лекарката прави внимателен преглед на детето. Констатират наистина, че има жълтеникав тен, лекарката нарежда да се направи кръвна проба заради съмнения за жълтеница. Акушерката изчаква да излязат резултатите от кръвната проба и едва след като се вижда, че няма жълтеница, е сменена и напуска работното си място", каза Янев пред Нова тв.

Вероятно една от основните причини за тази криза е фактът, че Емилия е работила твърде много часове без почивка в продължение на години.

"Тя се е чувствала изключително затормозена и не на себе си. Изживяла е някаква криза и тепърва ще се установява какво е причинила тя - дали някакво психично заболяване, или някакво моментно състояние на невменяемост.

Наистина тази жена е била поставена в ненормални условия. Представете си 24 часа да работите - дори и и чинии да миете, може да припаднете или да направите нещо нередно", каза адвокат Янев.

Побоят става между 1:30 и 3:30 през нощта, по информация на адвоката.

"Немотията, мизерията, в която много българи живеят е наложила Емилия да вземе тази двойна смяна. Тя преди доста години е станала вдовица, отгледала е сама две деца. Непрекъснато е работила. Нейните родители, които цял живот са работили, са пенсионери с влошено здравословно състояние. Майка й получава пенсия 150 лева, а баща й - 180 лева. Двете й деца, момичета - едното ще бъде за първа година студентка, а другото е в гимназията - вземат наследствена пенсия 112 лева. Общият размер на доходите на това семейство е по 270 лева на човек. Това е национален проблем - тези ниски пенсии и мизерни доходи, които карат хората да робуват, защото тя наистина е робувала", допълни адвокатът.

На въпрос дали ще пледира невменяемост адвокат Янев отговори:

"Ще пледирам да се установи истината. Не съм съгласен с методите на разследване до момента. Представя се един селективно избран запис (бел. ред. - от побоя) само на една камера и то ограничен период от време. Не е хванат целият период от време - къде е било детето, какво е правило. Този запис е и незаконно разпространен в интернет.

Нередно е, манипулира се общественото мнение. Нередно е по време на разследване, първо, да се бави сезирането на органите. Има много сериозно забавяне, което се оправдава с някакво вътрешно разследване. Не е законно и не е правилно да се бави уведомяването на органите, когато е имало данни за някакво нарушение.

Ще пледирам невменяемост, ако имам реални данни за това нещо. Не мога да пледирам нещо нереално, тъй като само ще се злепоставим".

Той описа състоянието на родителите и дъщерите на Емилия като "съсипани".

"Всички са съсипани - и нейните родители, и децата. Това е една голяма трагедия за цялото семейство."

Вчера съдът остави в ареста Емилия Ковачева.

На 25 април от болница „Софиямед“ уточниха каква е била хронологията на целия случай. Ето каква е тя:

Малката Никол е преведена от „Софиямед“ в „Токуда“ на 18 април поради влошаване на здравословното състояние. Това е станало на база договор за сътрудничество между двете болници, който предвижда съдействие от „Токуда“ при случаи, изискващи неонатологична реанимация, каквато в „Софиямед“ няма.

На 22 април болница „Токуда“ сигнализира полицията заради съмнения за насилие, причинили тежкото състояние на детето.

Паралелно, на 20 април, управителят на „Софиямед“ назначава Комисия за осъществяване на вътрешна проверка и разпорежда проследяване на видеозаписите за периода на пролежаване на бебето, с оглед установяване на причините за влошеното му здравословно състояние.

След извършения продължителен технически преглед на видеозаписите, на 22 април, чрез доклад, Комисията за вътрешна проверка бива уведомена за резултата. Комисията заключава извършването на грубо посегателство върху живота на бебето, установява самоличността на извършителя и незабавно, на 22 април 2015г., сигнализира 01-РПУ и Софийска районна прокуратура, което се потвърждава от писмени документи.

Лечебното заведение предоставя съобщение с конкретни сведения за извършителя на деянието, както и достатъчно данни за извършеното престъпление, подкрепени и с видео записи, незабавно предоставени по инициатива на болницата на компетентните органи.

„Преживеният емоционален шок от екипа на лечебното заведение и оказването на пълно съдействие на компетентните органи, безусловно свидетелстват за коректното поведение на ръководството на „Софиямед” за разкриване на обективната истина“, се казва още в съобщението на болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!