Иван Демерджиев обеща да няма чистка в МВР

Приоритетите са борба с купения вот, ДДС измамите, битовата престъпност и дилърите пред училищата

OFFNews 08 август 2022 в 15:47 2821 1

Демерджиев

Снимка БТА

Иван Демерджиев

В МВР чистка няма да има, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев при представянето на екипа си. Веднага след това обаче уточни, че вероятно ще има смяна на хора, но "само тогава, когато сме убедени, че това се налага, за да се оптимизира работата на структурата".

Иван Демерджиев очерта няколко приоритета пред ведомството.

Първият и основен е борбата с купения и корпоративния вот по време на организацията на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, както и този процес да премине в съответствие със закона, да се обезпечи правото на глас на българските граждани, без то да е повлияно от порочни практики. 

"Поставили сме си амбициозната задача да надградим, като този път се надяваме и ще дадем всичко от себе си да уличим лица, които осъществяват тези практики и да ги изправим пред правосъдието", каза Демерджиев.

На следващо място той постави борбата за пътна безопасност с въвеждането на комплекс от мерки. За целта вътрешното ведомство ще разработи стратегия, която да обезпечи резултати не само в кратки срокове, но и в дългосрочен план.

Приоритет на МВР остава и борбата с битовата престъпност.

"Вече сме издали съответните указания да се предприемат мерки и действия по места, които целят констатирането на тлеещи конфликти, взимането на превантивни мерки те да не ескалират и да не доведат до такива резултати, каквито вече видяхме. В тази връзка ще се проведат акции по установяване и изземване на незаконно придобито и държано през годините оръжие", изтъкна служебният министър.

И декларира, че ще е безкомпромисен в борбата с контрабандата, ДДС измамите, както и разпространението на наркотици. Специално внимание ще бъде обърнато на дилърите край училищата.

"Предстои ни много работа във връзка с Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост. Намираме България на последно място сред три държави, които трябва да бъдат приети в Шенген. Хърватска се откроява, върви напред и там има най-малко проблеми. След тях е двойката Румъния-България. Ние се борим да сме двойка с Румъния, за съжаление, защото стоим доста по-зле от северната ни съседка. Всичко необходимо, което е трябвало да се направи, е започнало да се прави до голяма степен. Срокът е кратък да завършим тези действия. Много интензивни мерки се очакват от нас, набелязали сме ги. Ще дадем всичко от себе си да наваксаме изоставането и да успеем да влезем заедно с тази тройка в Шенген", заяви Демерджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови