Илиян Василев: Русия има нужда от България, не обратното

OFFNews Последна промяна на 19 август 2015 в 09:04 9047 18

Илиян Василев: Русия има нужда от България, не обратното

Русия има необходимост от България в момента, затова и президентът Владимир Путин смекчи тона към София. Това заяви бившият български посланик в Москва Илиян Василев в интервю за bTV. Той коментира изявлението на руския държавен глава от последните дни за това, че България остава партньор на Русия въпреки членството си в НАТО.

„Затваряйки „Южен поток”, Русия затвори възможността си да контролира Русия и Турция”, заяви дипломатът, който е и енергиен експерт. По думите му българският премиер няколко пъти е призовавал за прекратяване на санкциите срещу Русия, "а за Путин е важно да събере отбор за премахване на санкциите”.

Василев припомни, че през есента предстои динамика в българо-руските отношения, а в началото на октомври ще има и среща на НАТО, на която ще се обсъди присъствието на Алианса в Източна Европа.

„В Източна Европа има две групи страни – едните смятат Русия за заплаха и искат засилване на ресурсите на НАТО на територията си и други, сред които и България, които не смятат Русия за чак такава заплаха”, коментира той и допълни, че това е една от причините Путин да вижда съюзник в София.

По думите му твърдението за това, че България се е отказала от „Южен поток” е част от „ритуални изказвания”. „За Русия това е начин да натиска Украйна”, каза той отново и допълни: „Никой в България не може да направи нищо за това да стане ли „Южен поток” или не”.

Според него Владимир Путин не е в състояние да играе твърдо срещу България, защото няма особен ресурс, затова сега е моментът страната ни да защити интереса си. Дипломатът посочи още, че България остава зависима енергийно от Русия, като тази зависимост се засилва. „Прекратяването на това зависи от нас, имаме своите възможности, а това, че не ги използваме, са местни особености”, подчерта той.

По темата за високите цени на горивата Илиян Василев заяви, че в България имам „пленена воля” за намаляването им. „На пръв поглед от това се облагодетелстват рафинериите и дистрибуторите, но на втори поглед те не могат да се облагодетелстват без съзнателното бездействие на институциите и там стигаме до въпроса „Кой”, отбеляза експертът.

„Цунамито мина първо през една банка и сега е в енергетиката – в нея все още има много кеш, а особено преди изборите са нужни още пари”, коментира още Илиян Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.08 2015 в 08:05

Краси, на колко години си мойто момче ? Дете мое, ти си зомбирано създание. Оглупили са те от всякъде с русофобия. далече няма да стигнеш

19.08 2015 в 15:21

Мунчо посланника на една държава не е личност, а првдставител на страната си.
Той представлява тази страна и всяка обида към него е и обида към държавата изпратила го. Ако си недоволен по някой посланник можеш да поискаш да го сменят и обикновенно желанието ти се удовлетворява. Обиждаш посланник само ако искаш да обидиш страната му. Както е в случая руснаците смятат, че сме техни роби и трябва да изпълняваме желанията им. Дори алкохолизирания идиот Жирановски го каза в прав текст, че трябва да им целуваме ботушите. Което по - продажната част от обществото и правят. Просто горят от желание да бъдат роби.

19.08 2015 в 15:17

Колко мъка има по този свят, не е истина.
Путин и сам си може ама ние с гайдите за никъде не сме сами.

19.08 2015 в 15:04

С риск да се повторя, но пак ще го кажа: България има крещяща нужда от рутинирани и ерудирани управленци от калибъра на Илиян Василев! Изключително жалко е, че хора като него са извън днешното управление, а що се отнася до поредното му интервю, мога да кажа само КАКТО ВИНАГИ ТОЧЕН И БЕЗКОМПРОМИСЕН КОМЕНТАР!

19.08 2015 в 13:28

Хубаво е да умеем да четем, но още по-хубаво е да разбираме това, кпето пишат хората! Аз мисля, че публикацията е изключително точна и всички, които които са я прочели внимателно и имат малко мпзък, ще се съгласят с нея!

19.08 2015 в 13:12

Колкото по-евтин е петролът, толкова по-тих е Путя! :D

19.08 2015 в 12:33

Най-вече Илиян Василев има нужда от успокоителни, за да престане да подскача и да пръска слюнки срещу Русия. С такава злоба говори срещу Русия, че ще си докара инфаркт ;-). И всичко заради неговите лични неудовлетворености като посланик.

19.08 2015 в 11:23Ма докарайте си евтини бе.

Ти може да искаш и БВМта за 2 хиляди чисто нови,ама нема.

19.08 2015 в 11:22

Колко жалък изглежда Путин. А социалнослабистите дори не успяват да прикрият паниката си.

19.08 2015 в 11:21

#sottozero - Баце, нафтата в цяла Еропа е по-евтина от тук. Всичко това благодарение на Боцето и долната комунистическа сволоч, оставила Нефохима да си вее байряка...... Тъй че - да знаеш, ние не искаме газ и нефт без пари от твоя господар, искаме да плащаме цени, съпоставими с останалите държави в ЕС. А не да лапате, мръсни комунисти!