Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Енергийният министър: България не се е отказвала от „Южен поток“

OFFNews 18 август 2015 в 17:24 6072 5

България не се е отказвала от „Южен поток“. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Нейният коментар дойде ден след изявление на руския президент Владимир Путин, в който той коментира отношенията между България и Русия и отново подчерта, че България е тази, която се е отказала от енергийния проект.

От самото начало заявихме, че това е много важен проект за България, който ще доведе до диверсификация на маршрутите на природен газ, но трябва да се случи съгласно европейското законодателство. България не се е отказвала от проекта, посочи Петкова.

Тя подчерта, че България традиционно има добри отношения с с Русия и те трябва да останат такива и занапред.

Добре е, че Русия смекчи тона към нас, но за съжаление, България не може да направи нищо, коментира и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, цитиран от „Фокус“. 

Тръбите за „Южен поток” са на пристанището в Бургас и това трябва да говори красноречиво, че те няма да отидат другаде. Дали за „Южен поток”, за „Турски поток” или за някой друг проект тези тръби ще бъдат използвани и ще има някаква полза за България, допълни той.

Енергийният министър посочи още, че правителството има интерес разплащането с американските централи да стане максимално бързо, защото така ще влезе в сила ценовото облекчение.

До края на август ще бъде пусната обявата за банките, които биха заявили своя интерес да осигурят кредит на Българския енергиен холдинг за изчистването на задълженията, каза тя.

С намаляването на цените годишно ще се спестяват 96 милиона лева общо за двете централи. В рамките на оставащия срок на договора – близо 1 милиард лева, допълни Петкова.

Тя изрази надежда, че стратегията за развитието на минния отрасъл ще бъде приета на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Тя е изключително важна. Основната й цел е устойчивото развитие на сектора. Няма нищо по-важно за един отрасъл от неговата устойчивост, категорична е Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews