Хванаха 67-годишен дядо - "муле" на телефонни измамници

OFFNews 01 декември 2016 в 08:49 4724 1

31 600 лв., 2 000 долара, 35 евро, златни накити с тегло около 20 гр. и сребърни накити с неустановен грамаж са реално възстановените пари на две потърпевши от телефонни измами пенсионерки, които по аналогичен начин са измамени по класическата напоследък схема „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”, съобщиха от МВР-Бургас.

Служителите на полицията в морския град са задържали 67 годишния С. М. от с. Звездец, община Малко Търново, който от началото на месец септември е бил използван за „муле” (приносител на оставените парични суми и ценни вещи) в множество телефонни измами на територията на град Бургас, които предстои да бъдат документирани в детайли.

Последните два от случаите са повече от драстични. За единия от тях OFFNews вече разказа.

На 28 ноември 76-годишна жена от Каблешково се оказала жертва на телефонна измама. Тя изтеглила от банка сумата от 11 540 лв. и мислейки, че помага на МВР, оставила парите до дърво в близост бургаската транспортна болница. Жената получила инструкции от мнимите полицаи да си тръгне за Каблешково, за да не пречи на полицията. След това при прибирането в дома си тя трябвало да събере всички налични в къщата пари. Пенсионерката се върнала в Каблешково, но се усъмнила в инструкциите на непознатия, представил й се за полицейски служител, поради което звъннала на тел. 112 и разбрала, че е измамена.

Вторият от случаите е станал на следващия ден - 29 ноември. По същата схема е била измамена 75-годишна жена от Айтос. Тя изтеглила от два банкови клона сумата от 20 000 лв. и заедно с наличните в дома й - 2000 долара, 35 евро, 60 лв., златни накити с тегло около 20 гр. и сребърни накити с неустановен грамаж, оставила в торбичка до детска пързалка срещу гарата в града. Следвайки указанията, жената се отправила към Бургас, където трябвало да изтегли още 10 000 лв. и да ги остави до магазин "Лидъл" зад автогара "Запад" в Бургас. Пенсионерата обаче се усетила, че е била измамена и не изтеглила исканата сума.

При задържането на "мулето" С. М. и извършеното претърсване на ползвания от него лек автомобил са намерени всичките пари и накити на двете пенсионерки. Те ще им бъдат възстановени, обясниха от МВР-Бургас.

От полицията в града обаче предупреждават, че и вчера са направени нова серия от опити да бъдат измамени възрастни хора в града по същата схема. Телефонните измамници обаче са били "прецакани" благодарение на съобразителни банкови служители от клон на Банка ДСК и бързите действия на полицейските служители.

Телефонните измами в Бургаско не са новост. В началото на септември служители от отдел "Криминална полиция" - Бургас задържаха 52-годишния криминално проявен П.К., от с. Сирищник, Пернишко, който отново в качеството на "муле" взел сумата от 11 680 лв., собственост на 73-годишна бургазлийка, живееща на улица "Славянска".

След разговор с пенсионерката е констатирано, че жената е заблудена пак по схемата "оказване на съдействие на полицейски служители за задържането на телефонни измамници".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови