Демерджиев: Трафикантите на мигранти фучат с 200 км/ч. Колите на МВР са стари. Не могат да се мерят с тях

OFFNews 23 ноември 2022 в 14:22 3325 4

Демерджиев

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев

Бизнесът с трафика на мигранти процъфтява у нас заради ниските наказания за този вид престъпност, стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Той допълни, че ако няма промени в законодателството, все повече лица от криминалния контингент ще се занимават с този бизнес. 

Днес той е изпратил в парламента проект за Закон за промени в Накзателния кодекс, с който се предлага завишаване на наказанията, големи глоби, конфискация на имуществото, обяви Демерджиев на извънреден брифинг в Министерския съвет малко след поредната полицейска гонка на нелегални мигранти. 

По думите на Демерджиев целта на предлаганите изменения в НК е да се подпомогне МВР в борбата му срещу незаконните мигранти, тъй като "в този трафик се включиха лица от всякакви националности, и статистиката сочи, че това е заради ниската наказуемост на подобни престъпления у нас".

Шефът на МВР подчерта, че трафикантите вече имат нова тактика - да карат мощни коли и да вдигат поне 200 км/ч, което пък не позволява на полицията нито да ги догони, нито да ги спре заради остарелия си автопарк.

На въпрос защо униформените не използват шипове в такива случаи отговори, че ако те са били използвани при днешната гонка, е щяло да има 11 трупа. "Изключително трудно е да се спре автомобил с такава голяма скорост", допълни Демерджиев. В последните месеци през страната са минали над 80 коли, които се движат с висока скорост, като най-често трафикантите използват автомагистрала "Тракия", за да прекарат мигрантите от южната част на България до границата със Сърбия.

"Апелирам и към прокуратурата и съдебната власт - начинът, по който се подхожда към този род деяния, не съответства на обществената им опасност. Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два или три отново се озовават на пътищата. Не мога да приема, че човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицаи, получава условна присъда. МВР не може да бъде оставено само!", обяви Демерджиев.

Оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров е препратена на президента, тъй като е от неговата компетентност. А на заместника му Станимир Станев ще бъде разгледана от Демерджиева и скоро той ще реши дали да я приеме, стана ясно още от думите на министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

23.11 2022 в 19:13

тоз тулуп да не мисли, че с 200 се гони в цивилизования свят?

организираш засади, пукаш гуми, т.н. Тез ковбойски простотии дето застрашават живота на околните и офицерите е отживелица за филми

Като излезе въртолета отгоре, да карат с 300 дори.

Оп чакай, няма въртолети полюцията? Хахаха, ми да се снабдят, като уволнят малко от раздутия си кадрови състав ( сравнение на глава от население спрямо другите страни в ЕС)

924

3

Diogen

23.11 2022 в 18:31

На калпавата ракета и пречи космоса. Що не се погледнат тези милиционери, които взимат подкупи под път и над път.

15914

2

поп Дръвчо

23.11 2022 в 18:21

Само бързи коли им липсват на Ушевите.

Организация бе, мильо, организация му е майката.

Да спите зад всяка трънка можете, да се обадите на следващия пост да направи нещо - не можете.

210

1

Merc

23.11 2022 в 18:08

Тоя нормален ли е ?
Кой каза , че куките трябва да се състезават с трафикантите !
Иначе има безброй други решения , ама.....

 
X

Подкастът на OFFNews