Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка

OFFNews 22 ноември 2022 в 11:58 4025 2

Тодоров

Снимка МВР

Петър Тодоров

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка от поста. Заедно с него си тръгва и заместникът му гл. комисар Станимир Станев. 

За решението съобщи самият Тодоров, който даде да се разбере, че последният пътен инцидент с тежко ранен полицай при преследване на автобус с мигрантиа е показал липсата на законодателни промени в защита на униформените на пътя и срещу трафика на хора. Изказването му бе направено символично пред болницата, където се намира раненият служител на МВР.

"Днес аз и колегата гл. комисар Станимир Станев подаваме оставки пред министъра, но не това е важният проблем. Важното е депутатите на утрешното заседание, разглеждайки тази тема, да направят законодателни промени, които да защитят нашите колеги, които рискуват живота и здравето. Нека съдът и прокуратурата да бъдат особено внимателни, разглеждайки тези дела, защото осъждайки тези хора на глоби и условни присъди, те отново се връщат и се изправят срещу колегите. Колите също в изключително редки случаи се конфискуват. Наистина е назрял моментът законодателната власт да си каже думата", изтъкна Петър Тодоров. 

По думите му сегашното законодателство е изключително либерално. За 2021 г. и 2022 г. са образувани близо 4000 досъдебни производства. От тях 2485 на този етап са осъдителните присъди. Ефективните обаче са 158. Близо 2000 са глобите и 1300 са условните наказания, даде примери той.   

"И нека съдът и прокуратурата, разглеждайки тези дела, да са особено внимателни, защото, осъждайки тези хора на глоба, те отново се връщат и се изправят срещу колегите", каза още Тодоров.

"Това законодателство поощрява този бизнес (трафика на хора) с много пари няма как резултатите да са различни. Да, ние обучихме колегите. Да, снаряжихме ги, но трябва законодателната власт да покаже, че иска да защити българските полицаи на пътя", изтъкна главният комисар на МВР в оставка. 

Малко по-рано през деня шефът на столичната полиция Калоян Милтенов обясни, че удареният полицейски автомобил не е участвал в гонката. Бусът с мигрантите е бил преследван близо 50 км преди да стане инцидентът. Преследването е започнало още след тунела "Траянови врата". Екипът от трима полицай в служебната кола е изчаквал встрани от пътя, за да се включи в преследването. В момента на удара вътре е бил само един служителите - тежко пострадалият полицай на 51 г. Според полицията шофьорът най-вероятно е изгубил контрол заради високата скорост.

Това е вторият подобен инциденти, при който полицай е тежко ранен при гонка с автобус с мигранти. През август при идентичен случай живота си загубиха двама униформени в Бургас.

В началото на този месец служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че проверката след смъртта на двамата полицаи, загинали в гонка с автобус с 48 нелегални мигранти в Бургас, е показала, че 16 полицейски служители са нарушили задълженията си, извършили са дисциплинарни нарушения или престъпления. Най-фрапантните са допуснати от "Гранична полиция". Оставка подаде и шефът на "Гранична полиция" Бургас Антон Мирков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови