Бритни Спиърс заяви пред съда, че не й разрешават да забременее и е лекувана с литий против волята й

OFFNews 24 юни 2021 в 13:54 4263 0

Снимка Wikimedia commons CCA 2.0 Generic

На изслушване пред съда американската поп звезда Бритни Спиърс говори за пръв път за попечителството на баща й. Тя го обвини, че я е контролирал на "100 000%" и сподели емоциите си, задържани 13 години, предаде Би Би Си.

Във видео връзка със съда Спиърс, която е майка на две деца, обясни, че иска да се омъжи за приятеля си и да имат още едно бебе, но попечителството не й позволява. Тя сподели, че не й се разрешава да посети лекар, който да премахне вътрематочното й контрацептивно средство. 

Спиърс сподели и че против волята й е била подложена на лечение с литий - лекарство често прилагано при биполярно разстройство, което я е карало да се чувства замаяна и неспособна да разговаря. 

Тя изля порой от гняв, обвинения и съжаление, разказа колко е била изолирана, самотна и манипулирана.

"Просто искам да си върна живота. Заслужавам да имам живот. Това попечителство ми причинява повече вреда, отколкото полза", заяви тя.

Какво представлява попечителството?

Бащата на звездата, Джейми Спиърс, получи контрол върху нейните дела със съдебно разпореждане през 2008 г. след като тя беше приета в болница с притеснения за психическото й здраве.

Попечителството се прилага за лица, за които се смята, че не могат да взимат сами решения за себе си. Детайлите около случая на Спиърс не са известни, но то е разделено на две части и касае финансовите активи на певицата и решенията за самата нея. 

През 2019 г. Джейми Спиърс се оттегли временно от попечителството и звездата иска това да остане за постоянно, като ролята поеме специалиста по грижи Джоди Монтгомъри.

Според адвокатите на Джейми Спиърс той е обезпокоен от твърденията на дъщеря си и много я обича. Те настояват, че той добре е свършил работата си по управлението на финансите на певицата.  

Какви бяха реакциите?

След явяването на Бритни Спиърс в съда множество известни личности публикуваха съобщения в нейна подкрепа.

Поп звездата Джъстин Тимбърлейк, с когото бяха заедно през 90-те години, публикува поредица от туитове, призоваващи хората да застанат до нея:

"След това, което видяхме днес, всички ние трябва да подкрепяме Бритни в този момент. Независимо от нашето минало, добро и лошо, и колкото и отдавна да беше ... това, което се случва с нея, просто не е наред. "

Певицата Марая Кери написа в туитър: "Обичаме те Бритни !!! Бъди силна.", а активистката на движението #MeToo Роуз Макгоуан каза, че звездата има право да бъде ядосана, защото животът й е откраднат и контролиран. 

Какъв е смисъла на кампанията #FreeBritney?

Лозунгът на кампанията "Освободете Бритни" започна през 2009 г. от фен сайт, несъгласен със споразумението за попечителство, съобщава Ню Йорк Таймс.

Феновете на певицата смятат, че тя е била принудена да го приеме и редовно демонстрират пред съда. Те дори поискаха от Белия дом да прекрати попечителството, подавайки петиции с десетки хиляди подписи.

Движението и наскоро създадения документален филм за певицата привлякоха отново обществения интерес към случая. Това изслушване беше важно, защото Спиърс рядко коментира битката си с попечителството и е обрана в профилите си в социалните мрежи. През април звездата поиска да се обърне към съда чрез назначения й служебен адвокат. Преди това тя също е посочвала, че не желае баща й да участва в контрола на кариерата й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!