Каква е истината за смъртта на Джани Версаче?

Криминален сериал посветен на дизайнера вбеси сестра му Донатела

OFFNews 24 януари 2018 в 14:34 68183 1

Снимка Instagram

На 15 юли 1997 година Джани Версаче е убит на място от неизвестен извършител. В 8:45 въпросния ден дизайнерът се връщал от пазар в имението си на крайбрежната улица в Маями, когато непознат мъж с къси панталони и бейзболна шапка излиза от фоайето на дома му и насочва пистолет 40-ти калибър  към него. Следват изстрели във врата и в главата и в 09:15 часа Джани Версаче е обявен за мъртъв.

Очевидци разказват, че стрелецът си тръгнал със съвсем спокойна походка и за жалост никой от тях не е имало какво да направи. 

Така се създава една неразкрита вече 21 години мистерия за смъртта на италианския дизайнер Джани Версаче, която вдъхновява създаването на криминалния сериал от девет части The Assassination of Gianni Versace, чийто дебютен епизод бе по Би Би Си 2. Сериалът предизвика скандал в семейството на Джани Версаче, а сестра му Донатела заяви, че нищо от информацията, представена в него, не е истина.

Според мнозина обаче истината за убиеца е повече от очевидна. На 8-мия ден след стартирането на разследването на по-малко от 5 км от имението на дизайнера в една яхта намират тялото на самоубилия се 27-годишен Андрю Кюнанан - красавец с хомосексуална ориентация, който работел като компаньон и имал слабост към богати по-възрастни мъже. Според запознати Версаче и Кюнанан са били повече от приятели и неприятен развой на отношенията им е довел до трагичния край и на двамата.

Съществува и друга теория, доста по-екстравагантна от тази, и тя е, че дизайнерът е бил убит от мафията. Има твърдения, че когато Версаче започнал своя бизнес в Калабрия, Южна Италия, е имал връзки с престъпната група Н'дрангета, която е контролирала областта. След като дизайнерът набира популярност, членовете на мафията започват да използват компанията му, за да перат пари, като има голяма вероятност самият Версаче да не е знаел това. Допуска се, че е възможно дизайнерът да даде гласност на техни действия и така да е разгневил мафията. В подкрепа на тази теория е фактът, че до убития е открит мъртъв гълъб - някои разчитат този знак като подпис на извършителя. Според близките на дизайнера обаче гълъбът е убит от някой от куршумите, изстреляни по него.

Ето защо основен заподозрян остава Андрю Кюнанан. Към датата на покушението срещу модния дизайнер Андрю вече е сериен убиец и е в Топ 10 на най-издирваните от ФБР престъпници. Смята се за отговорен за смъртта на петима души. 

Всичко започнало на 27 април 1997 г. в Минеаполис. Първата жертва бил 28-годишният Джефри Трейл - бивш лейтенант от флота, с когото се запознали в Сан Диего, Калифорния, когато и двамата живеели там. Кюнанан отишъл в Минеаполис на гости на Трейл. Казвал, че го смята за свой брат и най-добър приятел. Не така го виждал мистър Трейл.

Морийн Орт, журналист от сп. "Венити феър", от чиято книга Vulgar Favours са вдъхновени част от сериите на The Assassination of Gianni Versace, казва, че Трейл бил особено раздразнен от факта, че Кюнанан разправял какви ли не истории по негов адрес. Отношенията се били влошили рязко през 1996-а и Трейл не искал да го вижда повече. 

На 25 април 1997 г. Кюнанан долетял от Сан Франциско в Минеаполис, а от летището го взел Дайвид Медсън - приятел на Трейл. Самият Медсън бил талантлив архитект на 33. Освен това бил не просто бивш любовник на Кюнанан. Бил неговата голяма несподелена любов. Скъсали през есента на 1996 г., но Кюнанан все още държал снимката на архитекта на вратата на хладилника си.

Медсън не бил особено радостен от посещението на Андрю Кюнанан. Мислел, че може да се е забъркал с нещо нередно - като международен трафик на дрога. Затова и се бил разделил с него. Чудел се откъде приятелят му има пари да дава 200-доларови бакшиши на сервитьора и да плати цялата вечеря в скъп ресторант. Източникът на това разточителство, оказало се, били богати мъже с хомосексуална ориентация.

Седмица преди посещението в Минеаполис Кюнанан се видял с приятеля си Джон Семеро в гей бар. казал му, че ще ходи на садо-мазо парти и после се скарали жестоко. "Сграбчи ме за врата и едва не ме удуши", спомня си Семеро пред журналистката от "Венити феър". 

Това бил бившият приятел, когото Джефри Трейл срещнал в жилището на Медсън. 

В неделя вечерта съсед чул крясъци, последвани от звук на удар с тъп предмет. Свадата приключила за около 30 секунди. Три дни по-късно, било вторник, домакинът на блока влязъл в апартамента и видял кървави следи по вратата и две кървави стъпки. Там лежало тялото на Трейл, увито в килим. Бил ударен отзад и бит до смърт с чук, намерен до тялото му. Полицията открила също празен кобур за пистолет 40-и калибър и празна кутия за патрони. По това време Медсън вече два дни не се бил появявал на работното си място.

Тялото му било открито на 3 май, събота, в храсталаци край езерото Ръш, на 50 мили от Минеаполис. Бил прострелян три пъти. В гърдите му намерили куршум от същия вид оръжие.

През това време Кюнанан вече бил в Чикаго. Той откраднал колата на Медсън и отишъл в къщата на милиардера Лий Миглин. Убийството, което Кюнанан извършил там, е изключително жестоко. Миглин бил измъчван, обезглавен и сгазен няколко пъти със собствения му автомобил. 

На 9-ти май Кюнанан пристигнал във военното гробище в Пенсвил, Ню Джърси. Там той застрелва в тила Уилям Рийз, управител на гробището. Оказва се, че извършеното убийство било с цел Кюнанан да вземе колата на Рийз и да отпътува с нея към имението на Версаче. 

Тук идва въпросът защо Кюнанан убива Миглин и Версаче? Полицията се опитва да намери връзка и заявява, че двамата нямат нищо общо, докато ABC 7 Chicago не публикува доклади на ФБР, в които се обяснява, че Кюнанан бил приятел и с двамата, тъй като те често наемали момчета за секс. Освен това Миглин бил точно от този тип мъже, по които Кюнанан си падал. 

След всичко това се стига до убийството на Джани Версаче. Според Морийн Орт, двамата с Кюнанан са се запознали през далечната 1990 година във ВИП стаята на нощен бар. Според свидетели те са заприказвали, а през есента на същата година били забелязани заедно в кола. 

Една от версиите за мотива е, че Кюнанан смятал, че е заразен със СПИН именно от големия дизайнер. След смъртта на Джани, местен детектив разкрил пред Орт, че той наистина е бил ХИВ позитивен. 

Кюнанан разказвал на своите приятели, че ако някой го е заразил, би направил и невъзможното да си отмъсти. А към датата на убийството наистина смятал, че самият той е ХИВ позитивен. При аутопсията се оказало, че притесненията му са били напразни и той не е носител на вируса.

21 години по-късно и различни версии за смъртта на Джани Версаче, нито една от която потвърдена напълно, това остава една от най-интересните мистерии в света на богатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови