Превръщат фаталната любов на принцеса Даяна и Доди ал-Файед в опера

Беатрис Младжова 29 юни 2022 в 13:11 5198 0

Свещи горят до паметника на Даяна, принцесата на Уелс, и Доди Файед в Хародс на 8 януари 2006 г. в Лондон, Англия.

Снимка Getty Images

Свещи горят до паметника на Даяна, принцесата на Уелс, и Доди Файед в Хародс на 8 януари 2006 г. в Лондон, Англия.

Тази седмица излиза опера за връзката на Даяна, принцеса на Уелс с Доди ал-Файед. “Сребърна лъжица: Историята на принцеса Даяна и Доди” разказва за живота им седмици, преди да загинат във фаталната катастрофа в Париж на 31 август 1997 година.

Събитието ще се състои на Фестивала на Бомарис в Ангълси на 1 юли, 25 години след трагедията.

Композиторката Лиза Логан каза, че шоуто е създадено с уважение към добротата на принцеса Даяна и към всички споменати членове на кралското семейство:

„Търсех история, която да бъде добре позната, търсех наистина силна жена и исках нещо, което потенциално да достигне до по-широка аудитория.Опитахме се да се отнесем с изключително уважение към всички споменати членове на кралското семейство."

Принцеса Даяна, Доди и техният шофьор Анри Пол загиват при катастрофа в в тунела Понт де Л'алма в града, след като напускат хотел "Риц". Нейната смърт предизвика безпрецедентна вълна на съпричастност и скръб. Стотици хиляди букети са оставени пред дома ѝ в двореца Кенсингтън.

По това време синовете ѝ принц Уилям и принц Хари са само на 15 и 12 години.

Към момента на смъртта си 36-годишната принцеса е разведена с принц Чарлз за една година след четиригодишна фактическа раздяла.

Операта се развива няколко седмици преди катастрофата и се разказва от гледната точка на два измислени персонажа - двойка дребни мошеници, които решават да се насочат към туристическа изложба на бижута и други сувенири на Даяна.

През 2008 г. по време на разследването за смъртта на Даяна и Доди, говорителят на Мохамед Ал Файед в пресата, Майкъл Коул, съобщава, че двойката е сгодена.

„Тук се връщаме към 90-те години – днес би било голямо събитие, ако в кралското семейство имаше хора от две различни религии, които се женят, но тогава това беше нещо огромно“, каза Лиза Логан.

Най-вече композиторката се възхищава на работата на принцесата и на това какъв състрадателен човек е била. „Мисля, че тя беше наистина специален човек“, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови