Жена получи наранявания след влизане с пистолет в апарат за ЯМР

OFFNews 12 декември 2023 в 12:58 2870 1

ЯМР

Снимка Getty Images

Ядрено-магнитен резонанс

57-годишна жена от Уисконсин получи повърхностни рани на дясната си подбедрица, след като скрито огнестрелно оръжие, което е носела в себе си, е било подложено на въздействието на устройство за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), съобщи Science alert.

Въпреки че нараняванията ѝ са леки, инцидентът е още едно напомняне за потенциално смъртоносните последици от носенето на заредено огнестрелно оръжие на подобни места.

Не е ясно как жената е успяла да се промъкне с пистолета си покрай медицинския персонал. От болницата съобщиха, че пациентката е преминала стандартната процедура за проверка на потенциално магнитни предмети, която включва и конкретни препратки към оръжията.

В доклад на Американската агенция по храните и лекарствата е описан още един инцидент, станал в Бразилия само няколко месеца по-рано, при който 40-годишен мъж е починал в резултат на наранявания, получени при стрелба със собствения му пистолет в непосредствена близост до активен скенер за ЯМР.

Устройствата за ЯМР са много мощни машини. При изпълнение на диагностиката с тях се създават невероятно силни електромагнитни полета. Тези полета усукват протоните в тъканите и ги подреждат в една и съща посока като малки компаси. Макар че всички протони се движат в магнитно поле, разположението на частиците в материалите - като желязо, никел и кобалт засилват този ефект. В типичното за резонанса магнитно поле от около 1,5 до 3 тесла се наблюдава по-малко клатене и повече нагряване и разклащане.

Това е физиката, която стои зад основното правило да се държат метални предмети далеч от ЯРМ. Това включва - пиърсинги, бижута, монети, телефони, играчки, магнитни мигли, ключове за дома и огнестрелни оръжия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика