Засилен интерес към ваксинациите в Бургас, областта е близо до тъмночервената зона

OFFNews Последна промяна на 09 септември 2021 в 12:01 881 1

Снимка УМБАЛ Бургас

Засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19 наблюдават в имунизационния кабинет на МЦ "Св. Николай Чудотворец", съобщиха от УМБАЛ Бургас.

Медицинският център на университетската болница бе първото лечебно заведение, в което стартира ваксинационната кампания в Бургаска област през декември миналата година и оттогава работи без почивен ден.

През лятото интересът към имунизацията бе спаднал, но от няколко седмици в кабинета наблюдават ръст на желаещите. В момента центърът разполага с три вида ваксини - еднодозовата на "Янсен" и РНК-ваксините на "Пфайзер-Бионтех" и "Модерна".

Най-голям е интересът към еднодозовата ваксина, следвана от тази на "Пфайзер".

Докато при старта на ваксинационната кампания в МЦ "Св. Николай Чудотворец" идваха предимно възрастни хора, напоследък основният поток се състои от млади посетители. Забелязва се ръст на желаещите да се имунизират сред групата на 18-25 годишните. Имунизации са правени и на няколко деца под 18-годишна възраст.

Работещите в кабинета споделят, че вече има запитвания от хора, ваксинирани в началото на годината и желаещи да си поставят трета доза, но към момента това не е възможно, докато не се получи становище от МЗ.

Ваксинациите се провеждат в делнични дни след 15 ч. и в почивни дни - в кабинет в основната сграда на МЦ "Св. Николай Чудотворец", вход през Централната регистратура на УМБАЛ Бургас. В делнични дни до 15 ч. - в кабинет на гърба на Спешно отделение, до паркинга на линейките.

По данни на националния център по заразни и паразитни болести, към 5.09. средната заболеваемост в областта е 427 на 100 000 души при над 500 на 100 000 за влизане в тъмночервената зона. През последните 24 часа в района са регистрирани 158 нови случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови