Засадиха 17 рози в знак на почит към донорите на органи

OFFNews 17 октомври 2023 в 15:46 650 0

Да! За живот!

Снимка Архив

Градината на донорите

Седемнадесет рози бяха засадени в розовата градина зад Националния дворец на културата (НДК) в София, в знак на почит и признателност към донорите на органи и техните близки. Инициативита е на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) за популяризиране на смисъла и значението на донорството и трансплантацията. На събитието присъстваха трансплантирани, близки на донори, както и представители на „Медицински надзор“.

Пред журналисти директорът на ИАМН Иванка Динева каза, че по традиция всяка година в розовата градина се засаждат толкова рози, колкото донори е имало през годината. Динева обясни, че инициативата е започнала през 2020 г., а това е четвъртото посаждане на рози.

Млада жена с присаден черен дроб очаква първото си дете

Розовата градина е създадена през 2020 г. от Министерството на здравеопазването и ИАМН, по инициатива на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Тя символизира признателността и благодарността на трансплантираните хора към донорите и техните семейства.

''Моля ви, без черни дрехи и погребални венци! Това не е краят'': 15-годишната Даная спаси двама с бъбречна недостатъчност

Всяка година „Медицински надзор“ добавя в градината рози на брой, колкото са реализираните донорски ситуации.

В България, към 6 октомври 2023 г., 849 български граждани чакат за трансплантация на органи, съобщиха от ИАМН. От началото на годината досега са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42-ма души. Извършени са 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки, както и 685 тъканни трансплантации, обясниха от агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!