''Моля ви, без черни дрехи и погребални венци! Това не е краят'': 15-годишната Даная спаси двама с бъбречна недостатъчност

Трансплантациите извършиха специалисти от Александровска болница

OFFNews 11 май 2023 в 12:11 105417 4

Даная

Снимка Фейсбук

Двама пациенти получиха шанс за живот от Даная

Двама души получиха шанс за живот с трансплантация на бъбрек в УМБАЛ "Александровска". Донор стана 15-годишната Даная, която изпадна в мозъчна смърт след тежка операция по спешност и въпреки усилията на специалистите от "Пирогов" почина.

Момичето страдаше от хематологично заболяване и беше с мозъчен оток. След апел за помощ от близките специалисти от спешната болница извършиха сложната операция. За съжаление, влошеното състояние на детето не позволи то да излезе от кома и скоро след това Даная издъхна. 

Решението да бъдат дарени органите ѝ за трансплантации съобщи майка ѝ Ани Стоянова с емоционална публикация във Фейсбук, чрез която тя съобщи и за предстояща трансплантация, свързана със зрението:

Няма да използвам тъжни, черни и тягостни думи. Даная е прекалено светла за това. И в минало време няма пиша, защото нищо не е минало, а предстои. Тази прекрасна, безумна, слънчева и добра енергия не може да се изпари.

Невъзможно е! Тя е чудо и дори сега прави чудеса, прави света по-добър. Няколко души получиха шанса да живеят, а едно 15-годишно дете ще вижда с нейните очи.

На 12.05.2023 (петък) в град София в катедрален храм Света Неделя от 11:00 часа ще се съберем, за да ѝ покажем колко я обичаме и да и благодарим за всичко, което ни даде и на всичко, което ни научи. Моля ви, без черни дрехи, без погребални венци и без черни и погребални мисли. След това ще пуснем бели балони в небето.

Обичам те, Айче, обичам те мами! Ти си моята голяма любов. Винаги, винаги ще бъдем заедно, защото сме екип.

И това не е краят! Не е!

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени за оценка от листата на чакащи.

Единият реципиент е мъж на 28 години от Момчилград, на хемодиализнолечение от март тази година. Другият пациент е жена на 71 години от Плевенска област, която е на диализно лечение от 2021 година. След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

Екипът на OFFNews изказва искрени съболезнования на близките на починалото момиче! Поклон пред хуманното решение да дарят органите му за спасяването на други хора в най-трудния за тях момент!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4736

4

Того

12.05 2023 в 06:00

Бог да прости това прекрасно дете!

-1455

3

ob1

11.05 2023 в 17:59

Душица!
АК е много прав...

2750

2

alfakentavur

11.05 2023 в 17:04

Това много ме натъжи. А постъпката на родителите е... нямам думи. По-точно начинът, по който са го напривили. Няма Бог!

1047

1

Ivetcheto

11.05 2023 в 14:48

Дете, мило следя за теб още от влошаването ти, така се надявах да се оправош след тежката операция и новината, която дойде след това беше задяваща. Ти си ангел, винаги ще живееш, ти вече се прероди и даде живот. ДАно намериш покой и бъде светличко на душата ти