Млада жена с присаден черен дроб очаква първото си дете

OFFNews 17 октомври 2023 в 12:13 615 0

Петя Иванова

Снимка ВМА

Петя Иванова пред Дървото на живота във ВМА

Две години след трансплантация на черен дроб млада жена забременява и очаква първото си дете. Историята ѝ е една от многото успешни развръзки за екипа трансплантолози на Военномедицинската академия (ВМА), съобщава bTV.

Първото чудо за Петя Иванова след случва преди две години. При уникална "сплит трансплантация", при която един орган се разделя, за да спаси двама души, тя получава нов черен дроб. Операцията извършва екипът на проф. Никола Владов.

„Две седмици по-късно съм жива, здрава, готова за нов живот“, казва тогава Петя Иванова. След няколко месеца очаква и второто си чудо - самата тя да дари живот на първото си дете. 

Искам да кажа на семействата на донорите, че техният близък ще продължи да живее. Дори да не се срещнат с реципиента, ще знаят, че някъде там той продължава да води един стойностен и пълноценен живот“, казва тя с благодарност към хората, които вземат благородното решение да дарят органите на свой близък.

Вчера, със специална церемония край "Дървото на живота", във ВМА беше отбелязан Европейският ден на донорството. Лекари и пациенти се събраха, за да благодарят на близките на хора, дарили органи и дали нов шанс за живот.

10 нови имена бяха поставени върху изграденото в памет на донорите "Дърво на живота" във ВМА. През тази година донорските ситуации у нас са 17. Спасени са 42-ма души. Още 849 чакат за трансплантация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!