Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Загубата на обоняние – симптом за дефицит на В12

OFFNews 07 септември 2021 в 10:59 948 0

Снимка Pixabay

Съществува връзка между загубата на обоняние и ниските нива на витамин В12, това твърди доклад представен на международен форум по алергия и ринология, съобщава MedikForum.

В12 е един от най-важните витамини за организма. Той поддържа функциите на нервната система и подпомага формирането на ДНК. Продължителният дефицит на В12 води до сериозни здравословни проблеми, някои от които могат да предизвикат сензорни дисфункции.

В цитираното изследване са били наблюдавани 39 пациенти с ниски стойности на В12 и контролна група от 34 пациенти с нормални нива на витамина. Всички участници са преминали през задълбочено отоларингологично изследване и лабораторни тестове.

Учените установили, че в групата с дефицит на витамин В12 загубата на обоняние е била налична при 56,4% от пациентите. В контролната група подобно отклонение не е било регистрирано.

"В това изследване за първи път показваме, че обонятелната дисфункция може да се среща по-често при пациенти с дефицит на В12. Освен отрицателната корелация на възрастта с оценката на мириса, никой от другите изследвани параметри не показва връзка с нарушено обоняние", твърдят от екипа, провел проучването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!