Задължителна карантина за болните от маймунска шарка и контактните им лица

Янка Петкова 03 октомври 2022 в 14:37 1059 0

маймунска шарка

Снимка Getty Images

Проектът е съобразен с издадените от Световната здравна организация временни препоръки за държавите с регистрирани случаи на маймунска шарка.

Заразените с маймунска шарка ще се поставят под задължителна изолация, а контактните им лица подлежат на карантина. Това предвижда проект на Наредба за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на маймунска вариола, публикуван от Министерството на здравеопазването.

Документът е съобразен от издадените от Световната здравна организация временни препоръки валидни за държавите с регистрирани случаи на маймунска шарка.

Лицата, които са определени като вероятни или потвърдени случаи на маймунска вариола се самоизолират в дома си до отпадане на крустите върху обривите като избягват контакт с други хора, освен с определения да се грижи за тях. Не се препоръчва и контакт с животни, особено с гризачи, които могат да станат преносители на болестта.

В случаите когато е неизбежно напускането на дома, следва да носят предпазна маска и да спазват дистанция при контакт с околните. При нужда от преглед трябва да уведомят РЗИ. 

Контактните на заразения подлежат на карантина. Те трябва да се самонаблюдават до 21 дни от началото на заболяването при техния близък, тъй като това е инкубационният период за поява на симптоми на маймунската шарка.

Кои лица се считат за контактни

- които са имали директен физически контакт кожа-кожа, вкл. докосване, прегръщане, целуване, интимен или сексуален контакт;

- които съжителстват в едно домакинство със заразения;

- които полагат грижи за него;

- които споделят едно и също работно пространство с него или са били продължително време в едно превозно средство;

- които са споделяли облекло и предмети със заболелия;

- медицински лица, които не са имали подходящи предпазни средства при срещата си с болния от маймунска шарка;

Особено внимателни трябва да бъдат бременните жени, малките деца, пациентите на имунопотискаща терапия.

При какви симптоми контактните трябва веднага да се търси медицинска помощ

При поява на увеличени или болезнени лимфни възли, повишена температура, втрисане, отпадналост, главоболие, възпалено гърло, мускулни болки, гадене, диария и други, контактните лица трябва да се изолират в дома си и да се наблюдават за поява на обрив през следващите 5 дни.  

При поява на обрив, се преглеждат от общопрактикуващия си лекар и се насочват за консултация с инфекционист за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата.

Срокът на задължителната карантина за заразените с маймунска шарка и контактните им лица се определя със заповед на министъра на здравеопазването след обнародване на наредбата. Тя подлежи на обществено обсъждане до 30 октомври 2-22 г. С пълния ѝ текст и мотивите към нея можете да се запознаете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови