Задължават болниците и онкологичните центрове да публикуват информация за финансите си

Янка Петкова 28 февруари 2020 в 17:40 1282 0

Снимка Pixabay

Болниците и комплексните онкологични центрове да публикуват информация за финансовите си показатели, предвижда проект за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на медико-статистическата  и медицинската дейност.

Информацията ще бъде обновявана в сайта на МЗ на всяко тримесечие и касае всички лечебни заведения и онкологични центрове, които се финансират от НЗОК, независимо от формата на собственост.

В мотивите на вносителите е посочено, че по този начин ще може да се контролира изразходването на публични средства и да се извършва наблюдение върху дейността на посочените здравни заведения.

От МЗ смятат, че по този начин ще се въведе пълна прозрачност за постигнатите финансови показатели и тяхното проследяване в динамика. 

Това ще даде възможност да се осигури съпоставимост между лечебните заведения от съответния вид, ще се повиши нивото на информираност и ще се осигури обществен достъп до статистическата и финансова информация на лечебните заведения.

Друга цел е да се повиши нивото на информираност на пациентите, за да могат обективно да избират кой да ги лекува.

Очакван резултат от въвеждането на промяната е да се осигури постигане на по-добро управление на публичните средства за здравеопазване и по-голяма прозрачност на дейността на изпълнителите на болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, пише още в мотивите към проекта. 

Документът е публикуван в сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане в 30-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови