За по-малко от час смениха колянна става на пациент в ИСУЛ

40-годишният мъж беше опериран с помощта на компютърна навигационна система

OFFNews 13 декември 2023 в 14:50 2713 0

пациент

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

Оперираният пациент от с. Шивачево

Първият пациент, който беше опериран с новоинсталираната в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ компютърна навигационна система, ще бъде изписан утре (четвъртък), съобщиха от лечебното заведение.

При него високотехнологичното оборудване беше използвано при смяна на колянна става. Операцията, която е продължила малко по-малко от час, е преминала успешно, без никакви усложнения, разказа проф. д-р Пламен Кинов, началник на клиниката и ръководител на катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София.

По време на интервенцията, лекарите се натъкват на три доброкачествени тумора, които са успешно отстранени.

"Очаквам до месец, когато е първият контролен преглед, човекът вече да е напълно възстановен и да се придвижва без патерици. Имам известни притеснения за туморите, които открихме. Те, за щастие, са доброкачествени, но имат склонност да рецидивират, затова ще трябва внимателно да го следим“, обясни известният ортопед.

„Радвам се, че операцията премина успешно. Всеки градус, фиксиране на ставата, светваше зелено, хоп пак фиксиране, пак светва зелено. Все едно, че някой човек от разстояние ти казва какво да правиш. Аз бях буден, виждах робота, насочен към мен. Чувах и виждах всичко, но нищо не усещах“. Това разказа 40-годишният мъж от с. Шивачево, който по време на сложната интервенция е бил със спинална анестезия.

Както сам казва за себе си, историята му е като от тв сериал. Заминава за Италия, когато е едва на 17 години и живее там в продължение на още 17 години. В България го връща синовният дълг – баща му се разболява от рак и се налага мъжът да се грижи за него. Доскоро, когато бащата умира. При него смяната на колянна става се налага заради неуспешна операция на минискуса в Италия.

„Още от самото начало усещах, че нещо с крака ми не е наред, но болката в началото беше търпима и стисках зъби. Преди четири години обаче толкова се засили, че се наложи да спра работа, а от две години насам вече почти не можех да хода“, разказва той.

Пожелава си по-бързо да се възстанови и да може пълноценно да се грижи за детето си.

Компютърната навигационна система, която беше внедрена в клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ, е осигурена от Медицински университет-София. Високотехнологичното оборудване, намира най-голямо приложение в ставното ендопротезиране, където се изисква много голяма прецизност, от което зависи успеха на интервенцията.

Новата апаратура ще бъде използвана рутинно в работата на клиниката за лечение на хора със ставни проблеми, но и за обучение на специалисти. Графикът със следващите пациенти, които ще се възползват от иновативната технология, осигурена от Медицински университет - София, вече е запълнен почти до края на януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика