За пациентите с ХОББ: Спазвайте стриктно препоръките на лекарите в условията на COVID-19

Хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са една от най-рисковите групи при пандемията

OFFNews Последна промяна на 26 март 2020 в 10:30 1759 0

Снимка Pixabay

Хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са една от най-рисковите групи при пандемията от COVID-19. Това обяви Глобалната инициатива за ХОББ (GOLD) по повод разпространяващата се заболеваемост с новия коронавирус в цял свят.

Експертите излязоха с препоръки към пациентите с това заболяване. Една от тях е хората с ХОББ да спазват стриктно препоръките на лекуващия ги лекар с цел да се намали риска за заразяване, както и да бъдат информирани кога и как да потърсят помощ ако при тях се появят симптоми на COVID-19. Друга препоръка е пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно да приемат назначената им терапия.

От Глобалната инициатива информират, че не разполагат с научни доказателства, които да подкрепят ограничаване употребата на инхалаторни (или орални) кортикостероиди при пациенти с ХОББ по време на пандемията с COVID-19.

Експертите са категорични, че и кислородната терапия при тези пациенти трябва да бъде осигурена при необходимост като се следват стандартните препоръки.

Насоките на GOLD ще бъдат преведени на български и разпространени сред пациентите с ХОББ в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X