За да избегнете топлинен удар: не се натоварвайте физически, носете памучни дрехи

OFFNews 07 юли 2022 в 11:59 745 1

проф. Ивайло Даскалов

Снимка ВМА

проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиника по кардиология във ВМА

За да се предпазите от топлинен удар в горещите летни дни, избирайте леки памучни дрехи, приемайте повече течности, избягвайте алкохола и тежките физически натоварвания, съветва проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиника по кардиология във Военномедицинската академия  (ВМА).

По думите му при топлинен удар организмът е в състояние на хипертермия, възникнала под въздействието на високата температура на околната среда. Това е най-тежката, свързана с топлинното прегряване на организма, болест. При нея телесната температура надвишава 41°C. Смъртните случаи от прекомерна топлинна експозиция и топлинен удар засягат най-често хората над 65-гoдишна възраст, или 44% от случаите, подчертава специалистът.

Какви са симптомите?

Топлинният удар засяга множество органи и системи, симптомите му се появяват вследствие на хипертермия, получена от продължителен престой на пряка слънчева светлина или в условията на горещ и влажен климат, коментира кардиологът. Професорът посочва кои са симптомите на това състояние: отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, крампи, понижение на кръвното налягане.

На по-късен етап може да се появят нарушение на мускулния тонус и съзнание, общо зачервяване на кожата, но без изпотяване. Случва се, при някои хора да има ускорено сърцебиене и затруднено дишане, обърканост, неразбираем говор, конвулсии, халюцинации, световъртеж и други прояви, стигащи до мозъчен оток и кома, казва проф. Даскалов.

Кои са най-застрашени?

Кърмачетата, децата и възрастните хора са по-податливи към топлинен удар. Първите две рискови групи имат по-бърз метаболизъм, неефективно изпотяване и неспособност да се грижат пълноценно за себе си. От друга страна, възрастните страдат от различни съпътстващи заболявания, а понякога употребяват лекарства, които могат да увеличат топлопродукцията.

Рискови фактори

Няколко са рисковите фактори, които увеличават вероятността от получаване на топлинен удар: предшестваща вирусна инфекция, дехидратация, умора, затлъстяване, липса на сън, лоша физическа активност и липса на аклиматизация.

Други фактори са състояния като тиреотоксикоза, сепсис, гърчове, треска, лекарства, които понижават кръвното налягане и повишават производството на топлина и телесната температура.

Топлинен удар може да възникне и при повишената двигателна активност, след употреба на наркотици като кокаин и амфетамини.

Топлинен удар без слънце

Топлинен удар може да се получи и без да има излагане на слънце, предупреждава кардиологът. При него потоотделянето спира, в резултат на което настъпва дехидратация. Той се появява и при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха. При такива условия се затруднява отделянето на топлина от организма към околната среда.

Летуващите на морето не бива да се излагат на слънце между 11 и 16 часа следобед. Приемът на повече течности и преобладаващият престой в климатизирани помещения може драстично да намалят риска от появата на топлинен удар, съветва летовниците проф. Ивайло Даскалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови