Всеки втори българин страда от разширени вени

За трета година кампанията "Вземи краката си в ръце" ще повишава информираността за хроничната венозна болест

OFFNews 20 април 2021 в 17:03 1011 0

До 60% от българите, всеки втори, страдат от разширени вени, честотата на заболяването е 2 до 3 пъти по-голяма при жените. 60% от пациентите с хронична венозна болест не се лекуват. Това съобщи проф. д-р Веселин Петров, председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология при представянето на третото издание на кампанията "Вземи краката си в ръце".

Инициативата се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и цели повишаване на информираността относно начините за превенция, нуждата от ранно диагностициране и лечение на хроничната венозна болест.

Хроничната венозна болест (т.нар. разширени вени) може да започне в сравнително ранна възраст, като засяга всеки втори българин. „В условията на пандемия през последната година рисковите фактори за поява на разширени вени, за съжаление, се увеличиха значително. В резултат на социалната изолация и обездвижването наблюдаваме повишен риск и засилена предразположеност към появата на ХВБ, както и повече случаи на хора с ранни симптоми на заболяването“, сподели проф. д-р Веселин Петров.

 Участие в събитието взеха и проф. д-р Марио Станкев и проф. д-р Васил Червенков – членове на управителния съвет на БНДСЕХА. Посланик на третото издание е актрисата Александра Сърчаджиева.

Кампанията ще продължи в периода април – септември 2021 г. и се реализира с подкрепата на фармацевтична компания Servier и на сайта www.venite.bg. Тази година мотото на инициативата е „Вземи краката си в ръце aктивно“, защото във времената, в които живеем, активното движение и проактивното търсене на навременна диагностика са по-важни от всякога.

Инициативата ще включва множество дейности като традиционните безплатни профилактични прегледи в цялата страна и научни и информационни статии и интервюта с експерти. Акцент на кампанията ще бъдат и повишените рискове, които носи обездвижването по време на пандемия и сериозните последици, до които би довело пренебрегването на симптомите и нуждата от навременно лечение.

За първи път тази година организаторите на кампанията ще отправят конкретни предизвикателства, с които да мотивират хората да се движат още по-активно през летните месеци и не само. Акцент е вдъхновяващото #ПътешествиеСМисия. Неговата голяма цел е ВСИЧКИ ЗАЕДНО – здравни експерти и асоциации, медии, посланици на кампанията, хората, страдащи от ХВБ, да станем част от един истински #ОтборСМисия и за 2 месеца да извървим 10 милиона крачки.

В специално създадена Facebook група #ПътешествиеСМисия и под ръководството на един от най-известните ни travel блогъри Ели Иванова всеки ще има възможност да извърви вдъхновяващите маршрути, предложени от нея, и да помогне за реализацията на общата ни мисия – 10 милиона крачки и споделянето на позитивния пример за активно движение и поддържане на добър венозен тонус. Всеки участник ще може да следи броя на извървените крачки на сайта www.venite.bg, а цялата информация за #ПътешествиеСМисия ще бъде споделяна и във Facebook страницата venite.bg.

Традиционно националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце“ ще завърши с голямо събитие на открито под наслов „Босата разходка“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!