Всеки девети, лекуван с коронавирус в болница у нас, е починал

OFFNews 13 октомври 2020 в 13:39 3728 0

Всеки девети пациент с коронавирус, лекуван в болница у нас е починал. 11.47% е смъртността от COVID-19 за първите шест месеца на пандемията, показват анализ на „Индекс на болниците“, за който са използвани данни на Министерството на здравеопазването.

От началото на пандемията през март към 1 септември в лечебните заведения са били хоспитализирани 5340 души с коронавирус, 613 от тях са починали според официалните данни. Най-много пациенти са преминали през "Пирогов" (324) и „Св. Анна“ в София (228), „Св. Марина“ във Варна (266) и „Св. Георги“ в Пловдив (273). Значително по-малко участие в лечението на пациентите са взели частните болници.

Въпреки че средната смъртност за шестте месеца до 1 септември е била 11.47%, тя е варирала от 0 до 100 процента в отделните лечебни заведения. разликата се обяснява с факта, че някои болници са попадали 1-2 пациенти с коронавирус. В университетските центрове, където се пращат най-тежките случаи, този показател за шестте месеца надвишава 17%.

Няма пълна съотносимост на смъртността от COVID-19 в болниците за изминалия период с други държави, но аналогични данни има за Германия и Англия. Според проучване, публикувано в медицинското списание „Лансет“ през юли, смъртността в 920 германски болници е била 22%.

Подобни са резултатите и за Англия. Според официалната система за наблюдение на пандемията в Обединеното Кралство от 22 март до 9 октомври в болниците в Англия са били хоспитализирани 123 553 души с коронавирус, а броят на починалите е приблизително 30 000. Това означава, че смъртността там е била около 24%. Според здравните специалисти в световен мащаб засега е рано да се кажат какви са причините за различните стойности както на заболеваемостта от COVID-19, така и на изхода от болестта.

„Индекс на болниците“ е съвместна инициатива на „Галъп интернешънъл болкан“ и специализирания сайт clinica.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови