Великобритания изследва могат ли преболедували COVID-19 да се заразят отново

OFFNews 19 април 2021 в 08:00 2621 0

Снимка GettyImages

Британски учени започнаха проучване, което цели да установи дали боледувалите от COVID-19 могат да се заразят отново. Участниците в изследването ще бъдат умишлено изложени на заразата, за да се провери имунният им отговор, предаде Ройтерс. 

През февруари Великобритания стана първата страна, която даде старт на т. нар. "предизвикателни проучвания", в които доброволци се излагат на риск от COVID-19, за да се ускори процесът по изследване на вируса. 

В първата фаза на проучването около 64 души на възраст от 18 до 30 г., които са напълно здрави, но са преболедували коронавируса, ще бъдат изложени на оригиналния щам на вируса - SARS-CoV-2. На доброволците ще бъде приложена минимална доза от вируса, за да се установи дали ще предизвика симптоми. 

"Информацията от това проучване ще ни позволи да създадем по-добри ваксини и лечение, както и да разберем дали преболедувалите COVID-19 имат изграден имунитет срещу заразата и за какво време", заяви Хелън Макшейн, британски инфекционист и ръководител на проучването. 

Тя подчерта още, че изследването ще помогне да се установи имунният отговор и защитата от повторно заразяване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови