Възможност за генерична замяна на лекарства в аптеките предлагат фармацевтите

OFFNews 26 април 2022 в 16:17 1322 0

Снимка Pixabay

Да има възможност за генерична замяна при отпускането на лекарствени продукти в аптеките, предлагат от Българския фармацевтичен съюз в становище по проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Проектът предвижда от 1 май да бъдат валидни само е-рецептите.

Според БФС с изричното съгласие на пациента може да се отпусне друг лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който има същото международно непатентно наименование, съдържа същото активни вещество, в същата форма и доза като на предписания лекарствен продукт.

От съюза изтъкват, че България една от трите държави членки на ЕС, които не дават възможност за генерично заместване под никаква форма на предписани по търговско наименование лекарствени продукти, включително заплащани с публични средства.

Оттам подчертават, че в случай на замяна магистър-фармацевтът трябва да уведоми пациента за цените на всички налични в аптеката алтернативни продукти.

Фармацевтите посочват и случаите, в които подобна замяна е недопустима: ако става дума за биологични лекарства; ако лекарството е обект на специално предписание - съдържа наркотични вещества, или вещества, които са рискови при неправилна употреба; при лекарства от групата на имуносупресорите, които се предписват на трансплантирани пациенти; ако лекарствата са със специфичен начин на прилагане, от който зависи тяхната ефективност.

В становището си от БФС считат, че е необходимо да се прецизира начинът, по който се идентифицират в електронна среда предписващите и отпускащите лекарствата. Хартиените рецепти, издадени извън страната, да се изпълняват по настоящия ред. За лекарства, които се приготвят индивидуално за пациентите, да се запази бялата рецепта.

От съюза подкрепят предложените от здравното министерство промени и считат, че те не ограничават лекарите в тяхната дейност.

Дигитализацията на процеса на изписване и отпускане на лекарствени продукти многократно ще подобри проследяването на терапията и ще намали вероятността от допускане на грешки, пишат от БФС.

По-рано, в становище по проекта, от Българския лекарски съюз се обявиха против изключването на хартиените рецепти от употреба, с аргумента, че това ще ограничи възможностите на лекарите да назначават терапия на пациентите си, тъй като трябва да имат достъп компютър, а "лекарят е лекар навсякъде". Анкета сред съсловието показа, че едва 8% от лекарите подкрепят премахването на белите рецепти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови