Само е-рецепти от 1 май

OFFNews 13 април 2022 в 11:23 1170 0

От 1 май 2022 г. предписването на лекарствени продукти, което се извършва на рецептурна бланка с бял цвят да се извършва само в електронна форма, това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикуван за обществено обсъждане.

Целта на проекта е да се оптимизира процесът по предписване на лекарствени продукти чрез въвеждане на електронна форма на предписване, посочват вносителите.

Хартиените бланки трябваше да излязат от употреба на 1 май миналата година. Впоследствие срокът беше удължен на два пъти, след възражения от страна на лечебните заведения. 

„Причината, която налага изработването на проектa на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти е постъпило писмо от Професионалната организация на болничните фармацевти в България, което касае процеса по приемането на лекарствени листове от болничната аптека, на които са предписани лекарствени продукти за хоспитализирани пациенти. При приемане на лекарствен лист в електронна форма магистър-фармацевтът от болничната аптека ще може да създава чрез специализиран софтуер втори електронен екземпляр на подписан лекарствен лист под същия номер с добавена в края на номера буква „А“, който не съдържа подпис на лекуващ лекар и началник на отделение“, се казва още в мотивите им.

С проекта се създава възможност за електронен обмен на документи, което ще облекчи работата на специалистите, които предписват и отпускат лекарства, които са извън обхвата на е-системата.

Проектът е отворен за обществено обсъждане до 26 април т.г. С пълния вариант и мотивите към него можете да се запознаете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови