Едва 8% от лекарите подкрепят пълната отмяна на хартиените рецепти

OFFNews 20 април 2022 в 14:01 879 0

Снимка Pixabay

Едва 8% от лекарите подкрепят пълната отмяна на хартиените рецепти, показва анкета на Българския лекарски съюз (БЛС) сред специалистите.

До момента в допитването са се включили  1 100 души. За запазването на двата варианта за издаване на рецепти - хартиен и електронен са се обявили 92% от анкетираните.

Преди седмица Националния съвет на БЛС излезе с декларация, в която се обяви категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта, както предвижда проектът на Министерството на здравеопазването.

Само е-рецепти от 1 май

“Заложените промени в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, са необмислени, неаргументирани и ще доведат единствено до възникване на допълнително напрежение между лекари и пациенти”, гласи декларацията на НС на Съсловната организация.

Български лекарски съюз излезе и със становище, което препотвърди декларацията. Съсловната организация отправи и предложения към проф. Асена Сербезова, в качеството й на Министър на здравеопазването и на и доц. Антон Тонев – председател на Комисия по здравеопазване в НС.

“Ако остане само електронната рецепта е необходим механизъм, гарантиращ сигурността на правата и здравословното състояние на пациента и спазването на нормативните разпоредби, а именно:

Механизъм, който да гарантира, че при извършена проверка срещу всеки един от отпуснатите лекарствени продукти по складовата наличност на съответната аптека съответстват електронни предписания, предвиждащи отпускането именно на същите по вид и количество лекарствени продукти, мотивираха позицията си от БЛС.

Лекарският съюз е против отпадането на хартиените рецепти

Оттам съобщават, че в централата на лекарския съюз продължават да пристигат писма от граждани, лекари и Регионални лекарски колегии, които настояват за оставането на хартиената рецепта и предупреждават за редица неуредици, които ще настъпят ако тя отпадне от 01.05.2022 г. Писмата са публикувани на сайта на Съсловната организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!