Ваксини, отпечатъци, ЕГН-та - всичко ще се управлява от Турция

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2016 в 10:10 11001 22

Петър Москов, Мирослав Ненков

Снимка БНЕС, архив

Д-р Мирослав Ненков и наследника му на поста министър на здравеопазването д-р Петър Москов в сградата на министерството

"Много Турция се събра в това Министерство на здравеопазването. Оставяме фактите, не ги знаем точно. Но даряваме ваксини на Турция - Турция. Идват от Турция ваксини - Турция. Правим някакво дарение, ама то не било на държавата, било на някакъв - Турция. Нашите отпечатъци, ЕГН-та, снимки и не знам какво ще ги управлява турска фирма, ако е вярно."

Това заяви д-р Мирослав Ненчев, бивш служебен министър на здравеопазването в интервю по повод актуалната тема за ваксините, дарени от Турция, но неразрешени за продажба у нас.

На реплика от водещия, че всъщност става въпрос за турска технология, д-р Ненков отговори: "Ама тази технология кой ще я поддържа? Германци? Нещо има".

Скандала с липсата на ваксини, довел до даряването на неразрешените у нас ваксини от Турция, той коментира така: "Две фирми произвеждат тези ваксини и планират производството си за 4-5 години напред. В техните планове нас ни няма, защото нашият закон за обществените поръчки забранява да обявите обществена поръчка за 2017, 2018, 2019 г. Решение има, разбира се - "Съединението прави силата" (бел. ред. Народното събрание), но там не им дреме много много".

Д-р Ненков препоръча родителите, които се притесняват от турските ваксини, за които все още не е категорично ясно дали са опасни или просто нямат разрешително за продажба у нас, да си купят оригинална ваксина, защото е много по-опасно да рискуват детето им да се разболее от полиомиелит, отколкото да не го ваксинират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!