МЗ дава скандала с ваксините на прокуратурата

OFFNews 21 януари 2016 в 09:01 3953 7

Министерството на здравеопазването ще сезира прокуратурата за всяване на паника по скандала с ваксините, внесени от Турция. 

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по Нова тв. "Ваксината "Пентаксин" се използва в цяла Европа, в 150 държави в света. Тя е приложена съгласно имунизационния календар и на българското законодателство. Същата ваксина е идентична по състав на освободената във Франция ваксина. Тя се е прилагала и миналите години и ще продължи да се слага на децата", обясни Шарков. 

Той поясни, че при внасянето на ваксината е имало две обществени поръчки. Нямаме разрешение за употреба, защото нямаме притежател на разрешение за употреба. "Това е формалност за един абсолютно безопасен продукт. Нищо не е прескочено в процедурата", категоричен бе д-р Ваньо Шарков. Той обаче уточни, че Министерството на здравеопазването не е търговец и не продава лекарства и ваксини.

"Ваксината "Пентаксин" е разрешена за употреба, идентична е с тази, която излиза от Франция. Ние сме малък пазар, но те обясниха, че имат производствен проблем. Въпреки това в края на миналата година ние успяхме да осъществим обществена поръчка и имаме доставени ваксини. Благодарение на тази поръчка започнахме да правим и реимунизация с четиривалентната ваксина, която година и половина не беше правена", добави зам.-министърът на здравеопазването.

"Политическите атаки ще продължат. Проверката на прокуратурата е добре да бъде направена, за да бъдат изчистени всички съмнения", добави още д-р Ваньо Шарков.

По думите му първоначалните разговори с Турция били за дарение на тази ваксина. А те поискали ние да им дарим ваксината БЦЖ. "В никакъв случай България не е губещата страна. Няма нищо съмнително. Нямаше въпрос на пазарлък. Те изразиха готовност да ни я предоставят. Няма опасност относно нейното приложение", гарантира зам.-министърът на здравеопазването.

Според него смесването на въпроса за сигурността на българските деца с политиката е заплаха за общественото здраве. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг