В жегите: при повишаване на температурата и дезориентиране веднага да се търси лекар

Да внимават хората, които вземат лекарства срещу хипертония и антидепресанти, предупреждава кардиологът проф. Нина Гочева

OFFNews 24 юни 2021 в 09:07 1633 0

Снимка Архив

При повишаване на телесната температура и нарушени когнитивни функции (дезориентиране, невъзможност за съсредоточаване) в горещите дни веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Това съветва проф. Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница по bTV.

„Температурите имат значение, но тя трябва да се съчетае с други фактори, за да се отрази в негативен план на състоянието на човека. 40 градуса в пустинята е едно, 40 градуса в тропиците, където влажността е висока, е съвсем друго“, добави тя.

Проф. Гочева обясни, че един от рисковите фактори е възрастта - бебетата и възрастните хора приемат много по-лошо повишаването на температурата, тъй като компенсаторните механизми при тях са по-малко. С повишено внимание трябва да бъдат хората, които вземат лекарства срещу хипертония, диуретици, антидепресанти .

„Непременно човек трябва да се консултира с лекар, особено когато се достигне до по-тежка степен на дехидратация на организма“, предупреди кардиологът.

Повече вода; лека храна; дрехи от памучна материя, които позволяват на кожата да диша; контрол на артериалното налягане; без да се прекалява с алкохола и кафето - това са елементарните стъпки, които могат да се предприемат в горещите дни, каза д-р Гочева.

При дехидратация състоянието може да се промени много бързо, затова внимателно трябва да се следи за симптоми при рисковата група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!