В САЩ приетите в болница заради грип достигнаха 10-годишен връх

Тройна епидемия от грип, COVID и респираторен синцитиален вирус очакват в САЩ през зимния сезон

OFFNews 09 ноември 2022 в 10:08 895 0

Център за контрол и профилактика на заболяванията

Снимка Getty Images

Централа на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в Атланта, Джорджия

Случаите на приети за лечение в болница заради грип в САЩ достигнаха десетгодишен връх, съобщи BBC. Заболеваемостта се увеличава и инфекцията протича по-тежко, тъй като ваксинациите срещу вируса намаляват, твърдят американски здравни служители.

Според експертите до момента ваксинираните срещу грип са с 5 млн. по-малко в сравнение със същия период на 2021 г. Медиците се притесняват, че така наречената "тройна епидемия" от грип, респираторен синцитиален вирус (RSV) и коронавирус може да залее болниците тази зима.

730 души са починали от грип тази година, показват данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Възрастните хора остават най-уязвимата група, но сред жертвите има най-малко четири деца. Регистрирани най-малко 1,6 милиона случая на грип и около 13 000 души са били хоспитализирани.

Заболеваемостта през този сезон все още не е съпоставима с тази през 2009, когато върлуваше свинският грип, твърдят експертите. Все пак, на брифинг в края на миналата седмица, здравни власти предупредиха за "нови предизвикателства през настъпващата зима".

Грипният сезон в САЩ обикновено достига своя връх през декември и януари, но тази година нарасна рано и бързо.

Според здравните служители пандемията от коронавирус рязко е ограничила разпространението на грип и други респираторни вируси, малките деца се сблъскват с него за първи път, а имунитетът им още не е напълно развит.

Ранното настъпване на сезона на грипа се усложнява от нарастването приетите в болница заради COVID, подхранван от разпространението на различни подварианти на Омикрон.

Ръстът на инфекции съвпадна с увеличаването на случаите на респираторен синцитиален вирус (RSV) в цялата страна. RSV е инфекция, подобна на настинка, от която в САЩ умират над 14 000 души годишно, предимно сред по-възрастните американци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!