В САЩ одобриха имунотерапия, която забавя развитието на диабет тип 1

OFFNews 18 ноември 2022 в 12:11 747 0

диабет тип 1

Снимка Pixabay

Според експерти терапията бележи "нова ера" в лечението на диабета

Имунотерапия, която забавя развитието на диабет тип 1, беше одобрена от регулаторите в САЩ, съобщи Би Би Си.

Според експерти Teplizumab бележи "нова ера" в лечението на диабета, защото за първи път атакува основната причина за състоянието, а не само симптомите.

Медикаментът препрограмира имунната система, така че да преустанови погрешната атака на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Това вероятно ще проправи пътя за одобрението му и в други страни, прогнозират специалистите.

Около 8,7 милиона души имат диабет тип 1 по света. В Обединеното кралство заболяването засяга 400 000 души, включително повече от 29 000 деца.

При диабет тип 1 имунната система (която обикновено се бори с бактериите и вирусите) погрешно атакува ключови клетки в панкреаса, които произвеждат инсулин.

Инсулинът има решаваща роля за организма, тъй като му помага да преобразува захарта в енергия. Повечето съвременни терапии са с фокус върху хората, които приемат инсулин, за да поддържат нормални нива на кръвната си захар. 

Проучване, осъществено през 2019 г. показа, че лекарството е забавило развитието на заболяването при хора в преддиабетно състояние средно с три години. 

Според учените това забавяне е значително постижение, особено за млади хора, на които няма да се налага да приемат инсулин и да следят кръвната си захар ежедневно.

Експертите предполагат, че този начин ще бъдат отложени предотвратени бъбречни или очни усложнения, типични за болестта.

Според Рейчъл Конър от благотворителната организация JDRF в Обединеното кралство, която частично финансира клиничните изпитвания, "това е начало на нова ера в лечението на диабет тип 1.

Това е първият път, когато можем да атакуваме причините за развитие на това състояние и да помогнем за промяна на процеса, така че вече да не лекуваме само симптомите. След като можем да направим това, можем да намерим други начини за по-добри резултати за по-дълъг период, твърди Рейчъл Конър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!