В Нидерландия доставят лекарства на пациенти с дронове

Експерименталният проект обединява болница, логистичен център и кръвна банка

OFFNews 26 ноември 2019 в 12:13 1775 1

Снимка Pixabay

Медицинският център Erasmus в Ротердам, Нидерландия, обединява усилията си с логистичната компания PostNL и кръвната банка Sanquin, за да задвижи експеримент с доставка на лекарства и кръвни продукти от лабораториите в болницата или от болницата в дома на пациента с помощта на дрон. Идеята е, че по този начин доставката е много по-бърза и не ангажира пациента, когато е трудноподвижен, съобщава Medik Forum.

"Искаме да разберем дали можем бързо да доставяме лекарствата до пациентите и безопасно ли е това", казва Дейвид Дрекшаг от медицинския център Erasmus. Експериментът е започнал на 21 ноември и ще продължи три години.

Кръвната банка Sanquin изпълнява спешни поръчки за доставка на кръв и кръвни продукти около 100 пъти месечно, затова проявява сериозен интерес към използването на безпилотните устройства за тази цел.

"В случай на извънредна ситуация ние имаме срок за доставка, който трябва да спазим. Това предизвиква стрес на екипа, който превозва продуктите, и създава суматоха в движението по пътищата. Затова сме особено заинтригувани от възможността да използваме дронове за тази цел", казва представител на банката.

Проф. Стефано Страмиджиоли, специалист по роботехника от университета в Твенте, е ентусиазиран от началото на експеримента. Той подчертава, че техническото изпълнение не е сложно, но са необходими промени в законодателството, за да се осигури законното и безопасно летене на дроновете.

"В момента съществуващите закони за въздушното пространство в значителна степен ограничават движението на безпилотни устройства", коментира Страмиджиоли пред NL Times.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

1

Бабатунде

26.11 2019 в 12:23

Как така, ужас ! Дронове, майко мила ... Ей сега Тиквата и великият Каролев ще ревнат, колко смешна идея е това ! :)