В Инфекциозна болница излекуваха от коронавирус 91-годишна жена с множество заболявания и ампутиран крак

OFFNews 18 май 2020 в 12:37 3416 0

От Инфекциозна болница изписват 91-годишна жена, която е била приета в много тежко състояние с коронавирус. При нея той е изчистен без да се използват специални противовирусни медикаменти, съобщи БНТ.

Възрастната пациентка е с множество хронично заболявания и е крайно рискова, каза д-р Тома Томов, началник на отделение в СБАИПБ "Проф. Иван Киров" - артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, хронична артериална недостатъчност на крайниците. Жената е и с ампутиран десен крак.

С толкова много хронични заболявания, лекарите изключили противовирусните медикаменти, атакували бронхопневмонията с двойна антибиотична терапия. И като по чудо не се стигнало до апаратно дишане.

По думите на д-р Томов е имало един рисков момент, когато са мислели да включат апаратна вентилация, но не се стигнало дотам.

"Много е важно в една такава ситуация човек да не губи увереност, че ще се справи. Това помага неимоверно. Ние се учим с всеки един пациент, който преминава през нашата болница", допълва специалистът. Според него е важно да се вложат много усилия за успокояване и вдъхване на куржа на болните.

"Това е важна терапия, особено когато пациентите са възрастни и с много придружаващи заболявания. Когато противовирусните медикаменти могат да добавят много повече рискове, отколкото да лекуват", каза д-р Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови