В деня на Св. Екатерина - спомен за проф. Александър Чирков

OFFNews 24 ноември 2022 в 09:28 1249 0

проф. Александър Чирков

Снимка Фейсбук/Инициативен комитет "Проф. Ал. Чирков"

проф. Александър Чирков, създател на болница "Св. Екатерина", днес УМБАЛ "проф. Ал. Чирков"

Преди две години, на 24 ноември, проф. Александър Чирков ни напусна в деня на Св. Екатерина, светицата, която той избра да закриля основаната от него болница.

В нея дълги години именитият лекар лекуваше сърцата на своите пациенти и въведе най-високите и модерни стандарти за лечение на сърдечносъдови заболявания. Проф. Чирков накара светът да заговори за България с първата сърдечна трансплантация на Балканите през 1986 г.

Със силното си чувство за справедливост, светилото в българската кардиохирургия не се притесняваше да критикува и изтъква проблемите в здравеопазването. Той бе човек, който споделяше своите знания и опит, не пестеше време и усилия в грижата си за пациентите и даваше възможност за развитие на младите си колеги, припомнят колегите му от болницата.

„Между делата и отдадеността в каузата на Св. Екатерина и проф. д-р Александър Чирков има много сходство“, смята проф. д-р Валентин Говедарски, изпълнителен директор на лечебното заведение – Светицата е била образована и просветена лечителка, отдадена на християнската вяра, заради която загива едва на 18 години, а проф. Чирков, посвещава живота си в изграждането на качествено здравеопазване, полагайки неимоверни усилия за убеждаване на тогавашните управници в неговата кауза-необходимост от изграждане на специализирано лечебно заведение, като превръща, създадената от него впоследствие болница, в оазис за полагане на здравни грижи.

Не е случайно съвпадение датата на кончината на проф. Чирков и почитта към светицата, избрана от него за закрилница на болницата му. Хората казват, че светлите душѝ напускат този свят на светли празници. На този ден отправяме послание към нашите пациенти, че за запазването на тяхното здраве и живот, ние полагаме всички възможни грижи, знания и умения, одухотворени от делото на проф. Чирков и закриляни от Св. Екатерина, пишат от болница "Проф. Ал. Чирков".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови