Уницеф: 1000 деца ежедневно умират заради замърсена вода

OFFNews 20 март 2023 в 16:34 903 0

замърсена вода

Снимка Pixabay

доклад на Уницеф

Всеки ден повече от 1000 деца на възраст под 5 години умират по света от болести, причинени от замърсена вода, липса на канализация и лоша хигиена, сочи доклад на УНИЦЕФ, цитиран от ДПА.

Според анализ на организацията общо 190 милиона деца в 10 африкански държави са изложени на риск. Най-сериозно е положението в западноафриканските и централноафриканските държави Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Чад, Кот д'Ивоар, Гвинея, Мали, Нигер, Нигерия и Сомалия, се казва в доклада.

Много от тези страни страдат от икономическа и политическа нестабилност и въоръжени конфликти, което допълнително усложнява достъпа на децата до чиста вода и канализация.

В сряда, 22 март, е Световният ден на водата. Това е и денят, в който в Ню Йорк започва Конференцията на ООН по въпросите на водата.

Целта е да се направи преглед на степента, в която могат да бъдат постигнати международно договорените цели, включително целта на ООН за устойчиво развитие за достъп до чиста вода за всички до 2030 г. По данни на ООН 2 милиарда души по света или всеки четвърти човек на планетата не може да разчита на чиста вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!