УМБАЛ "Св. Марина" Варна с още една обновена клиника

За Инфекциозната клиника и Белодробната болница ще се търси стратегическо решение

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2020 в 15:52 2270 0

1 млн. лв. отпусна здравното министерство на УМБАЛ „Света Марина“ за Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия към лечебното заведение, съобщи пресцентърът на МЗ.

Със собствен принос участва и болницата. Работата с новата високотехнологична апаратура ще създаде възможност за навременна диагностика на пациенти от региона.

На по-добри здравни грижи ще могат да разчитат и пациентите на Клиниката по нефрология, на която през миналата година МЗ осигури 100 хил. лв. за закупуване на хемодиализни апарати. Други 246 хил. лв. са предоставени за основен ремонт на лабораторията към отделението по съдебна медицина и за закупуването на най-съвременна апаратура. Също през 2019 г. 177 320 лв. бяха инвестирани в ремонтирането и медицинското обзавеждане на Втора психиатрична клиника.

През последните две години УМБАЛ „Света Марина“ успя да реновира и преоборудва няколко от ключовите си структури. Една от тях е Клиниката по неврохирургия, в чието обновяване лечебното заведение е вложило собствени средства в размер на 570 хил. лв., стана ясно от думите на здравния министър, който на място се запозна с работата на екипа в клиниката.

Предстои въвеждането в експлоатация на единствения и най-модерен за страната ни операционен микроскоп, закупен със собствени средства на Медицински университет – Варна. Микроскопът ще бъде на разположение на специализираната очна болница. От август миналата година с решение на Общински съвет – Варна управлението на „Специализираната болница по очни болести за активно лечение“ пое Медицинският университет.

На журналистически въпрос относно Инфекциозна клиника и белодробната болница във Варна здравният министър посочи, че и в двата случая са необходими стратегически решения. Вариант е да се търси европейско финансиране, с което да бъде осигурено изграждането на съвременна инфекциозна болница в града. Той допусна възможността за сформиране на медицински и немедицински екип за нуждите на такъв тип лечебно заведение.

Взети са необходимите мерки действащата Инфекциозна клиника да функционира в рамките на утвърдения бюджет. За Белодробната болница, която е общинска собственост, от МЗ са превеждани авансово средства по реда на Наредбата за субсидиране на болниците. И за двете лечебни заведения обаче се търсят стратегически решения, заяви Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови