Туберкулозата разболява все по-млади и все по-богати българи

OFFNews - Бургас 12 октомври 2015 в 16:28 4652 3

Снимка lekar.bg

Ръст на заболелите от туберкулоза отчитат в Бургаска област. До този момент има 92 регистрирани души, в сравнение - за цялата минала година те са били 82. Тревожните данни са на Евелина Трошанова, управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо – фтизиатрични заболявания в Бургас. В лечебното заведение отчитат и четирима починали от началото на годината.

Последният случай е на сравнително млад мъж – 41 – 42 - годишен. Починалият е бил самотник, без лична карта, но – парадокс – с платени здравни осигуровки. Бил е закаран в МБАЛ – Бургас, където му правят снимка и се установява, че е с туберкулоза. Състоянието му вече е било много тежко, били са засегнати почти всички органи. От туберкулоза обаче заболяват все по-млади хора и то с по-висок социален статус. Една от починалите от болестта бургазлийки през тази година е била едва на 20 – 21 г. Жената е била анорексичка, с изключително отслабена имунна система.

78% от новозаболелите са под 60 – годишна възраст, отчита Евелина Трошанова. Близо половината са родени след 1970 г.

Почва да засяга млади и работоспособни хора. Във всички социални слоеве – имаме счетоводители, банкови служители… Някъде се пука имунитетът. И тези млади хора, особено жените, пазят диети за отслабване. Имаме нарушаване на нормалната дейност на организма с някакви криворазбрани моди – модата на слабичкото, щръкналите кокалчета“, добавя лекарят.

Сред основните причини за повишената заболеваемост са и напрегнатия начин на живот, некачествената храна, алкохолът, цигарите. В болницата отчитат и все по-тежки форми на туберкулоза, защото българите масово си поставят сами диагнози и се лекуват чрез интернет, а търсят лекарска помощ късно. Ако се хване навреме туберкулозата, имаме 99% успеваемост на лечението, казва д-р Трошанова.

Тя препоръча по-скоро да досадим на личния си лекар или на пулмолога, ако имаме и най-малкото съмнение за болестта. Основните симптоми са суха, дразнеща кашлица, слабо завишена температура и изразено чувство за болест, без да можем да уточним какво точно ни боли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews