Трима от 'Шейново' с дисциплинарни наказания заради разменените бебета

Александра Маркарян 10 януари 2023 в 07:54 2944 1

Д-р Румен Велев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Д-р Румен Велев

Трима души са били наказани дисциплинарно заради случая с разменените бебета в АГ болница "Шейново" още в петък, преди вчерашното обявяване на заключенията от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Това обяви директорът на болницата д-р Румен Велев рано тази сутрин.

Наказаните са старшата акушерка в неонатологичното отделение, началникът на отделението и дежурният лекар. Акушерката, която е присъствала на изписването, е освободена от длъжността си и е понижена в длъжност, останалите двама са с предупреждение за уволнение.

Направени са и две промени в организацията на работата при изписването на бебетата. При изписването във фиша, образец от МЗ, в който се записва кой е предал бебето на майката, се въвеждат допълнения – освен акушерката, която дава бебето, ще се разписва още един служител на болницата, тоест ще има два подписа от страна на администрацията на болницата, или двойна проверка. Подписите ще се полагат след сравнение на номера на гривничката на бебето и този на гривната на майката, а майката ще изписва ръчно номера на гривничката на бебето.

Недостатъчен контрол е довел до размяната на две бебета, установи "Медицински надзор". Какво още констатира агенцията - вижте ТУК.

За размяната се разбра на 21 декември 2022 година от съобщение на прокуратурата.

Едната майка се усъмнила, че бебето, с което е изписана от болницата, не е нейното и резултатите от ДНК тест потвърдили съмнението ѝ. Подозренията ѝ породили липсата на каквато и да било визуална прилика между бебето и нея и бащата.

Жената се обръща към столичната болница. След вътрешна проверка се разбира, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката: две бебета са дадени на грешните родители. Втората майка отказва да се яви в болницата за ДНК тест. Твърди, че даденото ѝ бебе си е нейно. Болницата уведомява полицията и прокуратурата. Първоначалното подозрение е, че размяната може да е била извършена умишлено. Впоследствие то е отхвърлено – изяснява се, че е допусната грешка от персонала.

Двете разменени бебета засега остават в семействата, където се намират. Според юристи независимо дали двете майки са съгласни доброволно да разменят децата, казусът трбява да се реши в съда.

За да се върнат децата при биологичните им родители, майката, която първа е разбрала, че детето не е нейното, трябва да заведе два иска за оспорване и установяване на произход. Причината - всяко от децата има издадено удостоверение за раждане, в което родителите не съответстват на биологичните.

Според юристи има вероятност в хода на делото магистратите да назначат нови ДНК изследвания. Съответно същата процедура трябва да се проведе и за второто дете. При евентуален отказ на една от двете майки да върне бебето, съществува и правно решение.

"Ако се случи това, тогава вече трябва да приключи делото за установяване и оспорване на произход и тогава детето на тази майка, която не желае да го даде на истинската майка, може да ѝ бъде принудително отнето", посочи адвокат Людмил Рангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови