Трансплантирани пациенти искат да бъдат ваксинирани с предимство

OFFNews 12 февруари 2021 в 12:30 743 0

Трансплантирани пациенти настояват да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с предимство. За това информират от Пациентски организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички“ в позиция, изпратена до председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

От пациентските организации отбелязват, че в Европа и света вече има готови протоколи за ваксинация срещу COVID-19 на хората, претърпели трансплантация.

В България по приблизителни данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ между 650 и 700 пациенти са с органни и клетъчни трансплантации.

Пациентите очакват от здравните власти да разяснят с коя ваксина могат да се ваксинират трансплантираните и да обявят кога и как да стане това, посочват от „Заедно с теб“. Оттам изтъкват, че за съжаление при личните лекари липсва информация по този въпрос.

В същото време, допълват от пациентската организация, информация от трансплантирани пациенти за поставена ваксина има вече в САЩ, Гърция, Андора, Великобритания, подготвят се и в Австрия и др.

От пациентската общност посочват още, че трансплантираните са рискова група и припомнят, че те всеки месец посещават болниците за изследвания и по този начин реално са на първа линия. Затова според тях е необходимо да се ваксинират с предимство.

„Заедно с теб“ предлагат и варианти за провеждане на ваксинацията на трансплантираните пациенти и уточняват, че те са обсъдени с експерти. Според тях ваксинация на за органно трансплантирани може да се проведе в УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Лозенец“, ВМА, УМБАЛ „Света Екатерина“, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, а за клетъчно трансплантирани в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, НСБАЛХЗ – Дървеница, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

От организациите настояват за съдействие на Националния ваксинационен щаб. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!