Трансплантираха бъбрек на 48-годишен мъж в ''Александровска''

OFFNews 27 февруари 2021 в 11:18 1394 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

48-годишен мъж от Разград получи нов бъбрек след трансплантация в УМБАЛ "Александровска". Донорът е 29-годишен пациент от Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт след хеморагичен инсулт.

Рецепиентът е страдал от хронична бъбречна недостатъчност и от две години е бил на диализа. Той е е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащите. След интервенцията пациентът се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието му е стабилно, с много добри жизнени показатели.

Това е първата бъбречна трансплантация за 2021 година в Александровска болница. Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите, сърцето е било транспортирано за Унгария по линия на сътрудничеството с Евротрансплант. За черния дроб са намерен подходящи реципиенти в Университетска болница „Лозенец”.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови