Трансмазнините: защо са вредни и къде се срещат

Лилия Христова Последна промяна на 07 февруари 2014 в 11:18 16188 5

Трансмазнините: защо са вредни и къде се срещат

Евродепутатът Антония Първанова ще внесе предложение в Брюксел за забрана на трансмазнините в Европейския съюз, съобщи тя по-рано тази седмици.

Защо са вредни и къде се срещат трансмазнините?

Според редица изследвания трансмазнините са вредни за здравето, защото увеличават "лошия" холестерол (LDL) и намаляват "добрия" холестерол (HDL) в кръвта.

Такова е заключението на учени, които са хранили примати с трансмазнини. Опитните животни, чиято храна е съдържала предимно трансмазнини, натрупали с 30% повече коремни тлъстини в сравнение с тези, които поемали друг вид мазнини със същата калоричност. При маймуните, приемали трансмазнини, била установена и по-голяма степен на инсулинова резистентност (един от първите симптоми за появата на диабет).
Има данни, че трансмазнините могат да причинят запушвания на кръвоносни съдове, диабет, да увеличат трайно кръвното налягане и риска от сърдечнo-съдови проблеми.
Също така е известно, че трансизомерните мазнини не са безвредни дори в минимални дози - те натоварват сърдечно-съдовата система дотолкова, че според учени от Харвардския институт замяната им с течни растителни мазнини би предотвратила до 30 000 смъртни случая годишно в САЩ.
Много от компаниите-производители на храни използват хидрогенирани мазнини вместо олио, за да намалят разходите си и да увеличат срока на годност на продуктите, както и да обогатят техния вкус и аромат.
Заради законовата уредба у нас обаче няма начин да се разбере дали в дадена храна са включени трансмазнини или не, тъй като не е задължително наличието им в даден продукт да бъде обозначено на етикетите. Рядко те са отбелязани на етикета като "трансмазнини", "хидрогенирани мазнини", "частично хидрогенирани мазнини", "маргарин" или "маргарин от растителна мазнина".
Трансмазнини можете най-често да намерите в: маргарина, готовите баници и закуски, бутер тестото, промишлено произведени тестени изделия, солети, чипс, вафли, царевични пръчици, шоколад и пуканки за микровълнова печка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2014 в 13:54

нашта тонка пак нещо чула недоразбрала, видяла от вола и тя вдигнала крак......т.нар. трансмазнини наистина се съдържат във всички животински и в някои растителни продукти. Напоследък срещу тях се вихри неистова световна кампания, поръчана от съответни икономически лобита. атакуват се естествени природни продукти, като палмовото масло, без никакви научни доказателства. Същевременно, всички научни изследвания касаят ХИДРОГЕНИРАНИТЕ мазнини- които са втвърдени чрез вкарването в молекулите им на водородни йони. така промененият изкуствен състав води до редица трайни вреди. маргарина е по- евтин от палмовото масло, съответно- производителите на маргарин атакуват палмовото масло, защото им взема пазара. нашта патка е видяла келепир и веднага се наредила в платения хор на невежите викачи.нещата обаче вече вземат друг обрат, защото на някои световни хранителни компании им писна и са направили контра-кампания, която неминуемо ще доведе до забраната на маргарина. Единственият проблем е, че палмовото масло е ограничен ресурс- добива се само на един-два индонезийски острова, като се изсичат тропически гори, за да се освободи място за плантациите. това вече е сериозен световен проблем. извод- време е доброто старо и "вредно" млечно масло да се завърне на сцената.Извод2- яжте си масло и сметана, но умерено, вместо да нагъвате огромни количества от"диетичния" маргарин.а да давате на децата си маргарин,'обогатен' с витамини, си е чисто престъпление. ето ви един факт за размисъл- маргарин може да се направи от всичко- включително от въглища....

07.02 2014 в 12:11

Назад към природата/на село/...всеки сам да е производител
на собствената си храна/ако не ти я поокрадат,де!/.Иначе-
индустриално земеделие и х'американски тлъстини...

07.02 2014 в 11:55

Добрият стар здравословен маргарин. И на него ли ще посегнат тези мръсни соросоиди!

07.02 2014 в 11:45

Само не знам как ще забранят транс мазнините, като таквиа мазнини се срещат и във всеки вид месо :D Нашата мома ако наистина го изтърси това предложение ще стане за посмешище. А иначе, проблемните мазнини, които вече са забранени в някои държави и са обект на много критики са хидрогенизираните мазнини. Те пак са вид "транс" мазнина но вредите от тях не са породени от това а от факта, че са синтезирани. Те на практика са "фалшива" мазнина, която тялото не може да различава от истинската...

07.02 2014 в 11:41

Стига обвинявахте трансмазнините за собствения си мързел! Всички тия заболявания идват от обездвижването и малоумния начин на живот.