Антония Първанова с предложение в Европарламента да се забранят трансмазнините

Лилия Христова 04 февруари 2014 в 15:12 3825 0

Антония Първанова с предложение в Европарламента да се забранят трансмазнините

Българският евродепутат и лидер на НДСВ д-р Антония Първанова ще внесе предложение в Брюксел за забрана на трансмазнините в Европейския съюз.

Тя изразила подкрепата си относно идеята на сдружение "Зелени инициативи", което настоява за пълна забрана на употребата на трансмазнините, които са основна съставна част на маргарина, сладкарската сметана, палмовото масло, както и много други масово използвани храни.

Заедно с евродепутати от всички парламентарни групи тя направила предложение за задължително изписване на трансмазнините на лицевата страна на опаковката. Впоследствие обаче производителите сменили думата „задължително“ с „доброволно“ изписване със съгласието на страните-членки срещу позицията на Европейския парламент.

Неотдавна американската Държавна агенция за храните и лекарствата (FDA) обяви хидрогенираните масла за вредни за здравето и наложи забрана за тяхното използването. Според Агенцията тези мазнини причиняват множество опасни болести, сред които диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и други.

Трансмазнини влизат в производството на стотици храни и полуфабрикати, но по-интересното е, че не е ясно какво количество от тях присъства хранителни продукти, предлагани у нас.

България се нарежда на една от челните позиции в Европейския съюз по сърдечно-съдови заболявания. Ефектът от хидрогенираните мазнини не се усеща веднага, но те се натрупват през годините и последиците върху човешкия организъм могат да бъдат фатални - те са сред основните причинители на инфаркт и инсулт и дават предпоставки за ракови образувания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !