Топ продукти за хипертониците

Последна промяна на 24 юни 2019 в 13:00 2043 0

Снимка Pixabay

За връзката между културата на хранене и нивата на кръвното налягане специалистите отдавна са се произнесли.

Кои са топ продуктите, за хората с това заболяване според диетолозите:

1. Всяка риба, която е източник на безценните за организма омега 3. Особено богата на споменатите мастни киселини е сьомгата. Консумацията на риба два пъти седмично, в неголеми количества, е препоръчителна.

2. Овесена каша. Наред с други източници на целулоза, тя е част от задължителните на трапезата ни продукти.

3. Цвекло. Зеленчукът е богат на витамини от групата В, на аскорбинова и фолиева киселина. Не позволява на холестерина да се усвоява и възпрепятства образуването на плака, което влияе благоприятно на кръвоносните съдове.

4. Чесън. Той е природно средство против хипертония. Достатъчна е една скилидка дневно.

5. Източници на витамин С. Това са зеленчуците, които могат да се консумират и задушени със зехтин.
Плодовете също са сред продуктите, които влияят благоприятно при хипертония.

6. Нар. Благодарение на състава си, той е много полезен за сърдечно-съдовата система.

7. Тъмнозелени зеленчуци – спанак, броколи, чушки, брюкселско зеле.

8. Източници на магнезий – сурови ядки, киноа, необработен кафяв ориз.