Тежкият COVID-19 оставя трайна дисфункция на редица органи

OFFNews 23 септември 2023 в 15:31 4762 0

изследване

Снимка Getty images

Подложените на ядрено-магнитен резонанс показват поражения в органите.

Изследователи са установили дисфункция на вътрешните органи при една трета от хората, страдащи от "продължителен COVID-19" месеци след изписването им от болницата. Това са резултатите от ново проучване, което има за цел да помогне за намирането на лечение за тези, които не могат да се върнат към нормалния си живот месеци след заразяването с COVID-19.

В проучването, публикувано в списание Lancet и цитирано т Би Би Си, учените първо са изследвали магнитно-резонансни снимки на пациенти с вируса, които не са могли да се отърсят от заболяванията си дълго време след заразяването.

Анализът показва, че при хората с "продължителен ковид" вероятността да бъдат засегнати белите дробове, мозъкът и бъбреците е три пъти по-голяма в сравнение с контролната група, която не е имала COVID-19.

Изследваните пациенти са 259. При всички тях тежкото протичане на заболяването е довело до хоспитализация. Пет месеца след изписването им е направен ядрено-магнитен резонанс на основните органи. Учените сравнили тези изображения с магнитно-резонансните снимки на контролната група от 52 души.

Уврежданията на белите дробове са почти 14 пъти по-често срещани сред тези пациенти, докато аномалиите, свързани с бъбреците и мозъка, са съответно три и два пъти повече, отколкото при контролите.

Степента на увреждане на органите при много хора е зависела от тежестта на инфекцията, възрастта и наличието на други заболявания.

Хората с множество органни аномалии са четири пъти по-склонни да съобщават за сериозни умствени и физически увреждания, които ги правят неспособни да извършват ежедневни дейности, казва водещият автор на изследването Бети Раман, специалист по сърдечносъдови заболявания в Оксфордския университет.

Получените резултати предоставят "конкретни доказателства за промени в редица органи", след като хората са приети в болница с COVID-19, заяви съавторът на изследването Кристофър Брайтлинг, професор по респираторна медицина в университета в Лестър.

Той призова колегите си и обществеността да не възприемат тази информация като повод за тревога, а като възможност да се направи крачка напред при разработването на адекватно лечение за хората с "продължителен ковид".

По оценки на експертите милиони хора по света продължават да страдат от него, като не могат да се върнат към нормалния си живот седмици или месеци след заразяването с вируса. Много от тях остават със симптоми като задух, умора и умствена замъгленост, а при някои болестта се развива в тежко хронично заболяване.

Как точно COVID причинява такъв широк спектър от симптоми остава неясно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки