Център за лечение на простатата откри столична болница

OFFNews 15 ноември 2023 в 11:44 505 0

център

Снимка УМБАЛ "Софиямед"

Простата център

В месеца посветен на мъжкото здраве, медицински комплекс „Софиямед“ разкрива специализиран Център за профилактика, съвременна диагностика и лечение на заболяванията на простатната жлеза.

Центърът предлага възможности за медицинска оценка на състоянието на простатата с модерни диагностични методи и комплексно лечение на простатните заболявания. 

Диагностиката на пациенти с оплаквания от страна на простатата се осъществява чрез извършване на специализирани лабораторни и образни изследвания, както и консултация с един водещите специалисти по това направление от болницата – ръководителят на Центъра и началник на Клиниката по урология проф. д-р Калоян Давидов, д.м. и неговият екип.

Центърът разполага с последно поколение апаратура: ехографски системи за ултразвуковата диагностика и провеждане на инвазивни процедури в областта на урологичните заболявания като fusion биопсия, както и ядрено-магнитен резонанс.

В Простата центъра на „Софиямед“ се извършва и лечение придоброкачествена хиперплазия на простатата (увеличение на простатата) и злокачествена хиперплазия на простатата (рак на простатата). То се осъществява чрез последно поколение лазерни системи, ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни ендоскопски интервенции и последен модел робот 4-то поколение Da Vinci Xi.

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е едно от най-често срещаните заболявания сред мъжете над 50 години и се характеризира с увеличение на размера на простатната жлеза. Рисковите групи за развитие на ДПХ включват мъже с напреднала възраст, тъй като заболяването става по-често след 50 годишна възраст, както и наличието на родител със заболяването, което също може да увеличи вероятността за развитие на ДПХ.

Симптомите на доброкачественото увеличение на простатната жлеза са свързани с уринирането и могат да включват:

- често уриниране през деня и нощта;

- трудност при започване на уринирането;

- чувство за недоизпразване на мехура в края на уринирането;

- слаба струя на урината;

- неволево изпускане на урина.

Карциномът на простатата е най-често диагностицираният вид рак при мъжете заедно с рака на дебело черво и белия дроб, като води до значителен брой смъртни случаи в световен мащаб, в случай че не бъде лекуван своевременно.

Рисковите групи включват мъже над 45 години, както и тези с първостепенни роднини диагностицирани с рак на простатата. Симптомите на ранния рак на простатата обикновено са слабо изразени и включват тези и при доброкачествено увеличение на простатата - често уриниране, трудно започване и приключване на уринирането, както и усещане за недоизпразване на мехура в края на уринирането.

„При голяма част от мъжете обаче липсва каквато и да е симптоматика. Поради тази неясност, редовният скрининг с PSA (простатно-специфичен антиген) тест и дигитално ректално изследване са важни за ранното му откриване“, уточнява проф. Давидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки