СЗО: Не е достатъчен обхватът на имунизациите срещу COVID-19 в Европа

100 милиона граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани

OFFNews 10 юни 2021 в 14:04 701 0

Регионалният директор на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге предупреди, че обхватът на ваксинацията срещу коронавирус в Европа "далеч не е достатъчен, за да защити региона от възраждане на заразата", съобщава Ройтерс.

Той заяви, че "все още е значителна дистанцията, което трябва да се измине, преди да се достигне поне 80-процентно покритие на възрастното население".

Неговото изявление е факт, след като по-рано днес Урсула фон дер Лайен разкри, че 100 милиона граждани на Европейския съюз вече са напълно ваксинирани.

Ханс Клуге посочи, че 30% от хората в европейския регион са получили поне една доза ваксина, а 17% са напълно имунизирани. "За шест месеца в региона са приложени над 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19. Това лято ваксинацията трябва да се случи с много по-бързи темпове", подчерта той.

Тъй като 36 от 53 държави в региона обявиха мерки за облекчаване на ограниченията, Клуге настоя, че "в никакъв случай не сме вън от опасност" и че хората трябва "да се придържат твърдо към защитни мерки за потискане разпространението на вируса".

Представителят на СЗО също така призова европейците да пътуват отговорно през летния ваканционен сезон и отново предупреди, че континентът "в никакъв случай не е вън от опасност" в битката срещу COVID-19 въпреки постоянния спад на процента на инфекция през последните седмици.

"С нарастващите социални събирания, по-голямата мобилност на населението и големите фестивали и спортни турнири, които ще се провеждат през следващите дни и седмици, СЗО Европа призовава за повишено внимание", посочи Ханс Клуге на днешния брифинг.

"Ако решите да пътувате, правете го отговорно. Бъдете наясно с рисковете. Прилагайте здравия разум и не застрашавайте трудно спечелените печалби в борбата с коронавируса", каза Клуге.

Той заяви, че така нареченият вариант "Делта" (Delta), който за пръв път беше идентифициран в Индия, е обезпокоителен. Този вариант, каза той, "показва повишена предаваемост и понякога избягва имунния отговор, като много от уязвимите групи на възраст над 60 години остават незащитени".

Държавите трябва да се поучат от възраждането на COVID случаите, което беше наблюдавано през лятото на миналата година, въпреки процеса на ваксинация в целия регион.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови